Θριαμβευτική επανεκλογή για τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας
Θριαμβευτική εκλογική νίκη για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα και τον πρωθυπουργό Τζον Κι στις κάλπες της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή τη φορά το Εθνικό Κόμμα ενδέχεται να κατακτά και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως επιδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομία. «Μαύρη» εκλογική νύχτα για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.
Θριαμβευτική εκλογική νίκη για το κυβερνών Εθνικό Κόμμα και τον πρωθυπουργό Τζον Κι στις κάλπες της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή τη φορά το Εθνικό Κόμμα ενδέχεται να κατακτά και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως επιδοκιμασία του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομία. «Μαύρη» εκλογική νύχτα για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.
«Βρίσκομαι εδώ, έτοιμος να ηγηθώ της χώρας μας και να συνεργαστώ με κόμματα που έχουν όμοια ιδεολογία με εμάς για να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που εργάζεται για τον Νεοζηλανδό πολίτη» δήλωσε ο 53χρονος πρώην επιχειρηματίας στους ψηφοφόρους του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του κόμματος.
Ο πολιτικός του αντίπαλος, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάνλιφ παραδέχτηκε την ήττα του.
«Όπως οι περισσότεροι από εσάς αντιλαμβάνεστε οι ψήφοι του κόμματος δεν αρκούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ψήφοι του Εργατικού Κόμματος και των Πρασίνων δεν αρκούν για να αλλάξει η κυβέρνηση» ανακοίνωσε στους υποστηρικτές του που δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
«Τηλεφώνησα στον Τζον Κι, τον συνεχάρην και αναγνώρισα ότι θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας» επισήμανε.
Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι αν το Εθνικό Κόμμα θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το οποίο διαθέτει 121 έδρες. Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, το Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 48%, οι Εργατικοί 25% και οι Πράσινοι 10%.
Βάσει του εκλογικού συστήματος της αναλογικής εκπροσώπησης, μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιο πιθανή στη Νέα Ζηλανδία από την απόλυτη πλειοψηφία για ένα κόμμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως ο Τζον Κι ενδέχεται να μπορεί να κυβερνήσει μόνος, χωρίς τη στήριξη του λαϊκού κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία».
Το Εθνικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 61 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών, βάσει της εθνικής εκλογικής επιτροπής. Οι Εργατικοί αναμένεται να αποσπάσουν 31 έδρες και οι Πράσινοι 13.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Κρήτη: Αγνοείται ψαροντουφεκάς – Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του
- Το τέλος του «αφηγήματος» και η απώλεια της ψυχραιμίας για τη Νέα Δημοκρατία
- Το Ιράν απαντά στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ με επιθέσεις στον Κόλπο – Πώς φτάσαμε στον νέο κύκλο έντασης
- ΕΛΑΣ σε ρυθμούς εκλογών – Tέλος Ιουλίου τα πρώτα ονόματα στα ψηφοδέλτια
- Το διαχρονικό πρόβλημα της αστυνομικής ατιμωρησίας ΙΙ
- The Expla-in Project | Αντώνης Σαμαράς: Πώς έφτασε στον Άρειο Πάγο για το Predator
- «Μια ζωή. Ο μονόλογος μιας μοδίστρας»: Εξαντλούνται τα εισιτήρια για τις καλοκαιρινές παραστάσεις
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442