Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμος να στηρίξει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών δηλώνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Έτοιμος να στηρίξει τη μάχη κατά των τζιχαντιστών δηλώνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δηλώνει έτοιμος να παράσχει κάθε απαιτούμενη βοήθεια στη διεθνή μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), ωστόσο καλεί σε «ευρύτερη στρατηγική» για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του εξτρεμισμού σε όλη την περιοχή.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δηλώνει σε συνέντευξή του στο Associated Press έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο καλεί σε «συνολική στρατηγική» για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του εξτρεμισμού σε όλη την περιοχή.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή μέσο ενημέρωσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο, ο Αλ-Σίσι επιχείρησε να παρουσιάσει τον ίδιο και την Αίγυπτο ως την εμπροσθοφυλακή στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, προβάλλοντας το θέμα αυτό ως αιτία για την εκδίωξη του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας ένα χρόνο πριν -κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και τριγμούς στις σχέσεις με την σύμμαχο Ουάσινγκτον.

Ο Αλ-Σίσι είπε στο AP ότι οι Αιγύπτιοι συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο του «πολιτικού Ισλάμ» και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε ενεργήσει, η πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου θα είχε βυθιστεί σε «εμφύλιο πόλεμο» και στην αιματοχυσία που βλέπουμε σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία.

«Είχα προειδοποιήσει για τον μεγάλο κίνδυνο ένα χρόνο πριν. Αλλά δεν ήταν σαφές [σε άλλους] έως τα γεγονότα στο Ιράκ και την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν αποσαφήνισε ποια μορφής βοήθειας μπορεί να δώσει η Αίγυπτος στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που πολεμά τους τζιχαντιστές. Ερωτηθείς εάν μπορεί να δώσει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της ή λογιστική υποστήριξη για αεροπορικές επιδρομές, ο Αλ-Σίσι απάντησε πως «υπάρχει απόλυτη δέσμευση για την παροχή βοήθειας, θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο».

Πάντως εμφανίστηκε να αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, λέγοντας ότι ο στρατός του Ιράκ είναι αρκετά ισχυρός για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και το ζήτημα δεν είναι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων από το εξωτερικό.

Ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και εξαπέλυσε επιχείρηση καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία και κήρυξε τελικώς εκτός νόμου. Έκτοτε περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 20.000 έχουν φυλακιστεί, καθώς η αστυνομία «συνέθλιψε» τις διαδηλώσεις και πέρασε χειροπέδες στους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Αλ-Σίσι δήλωσε ότι η Αδελφότητας«είχε την ευκαιρία να κυβερνήσει την Αίγυπτο», αλλά οι Αιγύπτιοι στράφηκαν εναντίον της -αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού του 2013 για την παραίτηση Μόρσι.

Δικαιολογώντας την καταστολή, υποστήριξε ότι η Αδελφότητα «επέλεξε την αντιπαράθεση». Αλλά ανέφερε πως οι υποστηρικτές της οργάνωσης -η οποία απαγορεύτηκε- μπορούν να μετάσχουν στην πολιτική στο μέλλον εάν αποκηρύξου τη βία. «Η Αίγυπτος συγχωρεί όποιον δεν χρησιμοποιεί βία. Η ευκαιρία συμμετοχής είναι εδώ» υποστήριξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024