Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθεροι οι 49 Τούρκοι όμηροι των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Ελεύθεροι οι 49 Τούρκοι όμηροι των τζιχαντιστών στη Μοσούλη

Aπελευθερώθηκαν και επαναπατρίστηκαν οι 49 Τούρκοι που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ, εξέλιξη που θέτει τέλος στο θρίλερ που απασχολούσε για τρεις μήνες την Τουρκία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους. Η ομηρία ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ήταν διστακτική σε ενεργό συμμετοχή στην αμερικανική «συμμαχία προθύμων» κατά του IS.

Aπελευθερώθηκαν και επαναπατρίστηκαν οι 49 Τούρκοι που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ, εξέλιξη που θέτει τέλος στο θρίλερ που απασχολούσε για τρεις μήνες την Τουρκία.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή τους. Σε δήλωσή του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν σε «επιτυχή επιχείρηση διάσωσης».

Η ομηρία ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ήταν διστακτική σε ενεργό συμμετοχή στην αμερικανική «συμμαχία προθύμων» κατά του IS.

Οι Τούρκοι, ανάμεσά τους και διπλωμάτες, είχαν πιαστεί όμηροι στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Μοσούλη τον Ιούνιο, όταν η ISIS κατέλαβε και το τουρκικό προξενείο στην πόλη. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, απελευθερώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου και είχαν φτάσει στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές δεν διευκρίνισαν με ποιον τρόπο κατάφεραν να απελευθερώσουν τους 49: Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε στο ότι απελευθερώθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες «μέσω των δικών τους μεθόδων» και είπε ότι δεν υπήρξαν συγκρούσεις.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η απελευθέρωση ακολούθησε «προσχεδιασμένη επιχείρηση» των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Διαρροές στα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως δεν πληρώθηκαν λύτρα ενώ το τουρκικό NTV υποστηρίζει, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του, πως οι απαχθέντες είχαν μετακινηθεί οκτώ φορές κατά τη διάρκεια της ομηρίας του.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι οι 49 έφτασαν στην τουρκική μεθόριο από το Τελ Αμπιάντ της Συρίας, και πριν από αυτό από τη Ράκα.

Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, που έκανε τις ανακοινώσεις από το Μπακού, διέκοψε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για να συναντήσει τους απελευθερωθέντες στο Σανλιουρφά, στη συροτουρκική μεθόριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024