Για ενεργό ρόλο στη στρατηγική για το IS προσπαθεί να πείσει ο Κέρι την Τουρκία
Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην περιοδεία του σε χώρες της περιοχήες αναζητώντας στήριξη στην στρατηγική Ομπάμα για πλήγματα κατά των τζιχαντιστών ακόμη και στη συριακή επικράτεια. Η Άγκυρα, που δεν είχε συνυπογράψει το «παρών» που είπαν αραβικές χώρες, εμφανίζεται επιφυλακτική ειδικά σε ενεργή υποστήριξη σε επιδρομές με παραχώρηση βάσεων.
Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην περιοδεία του σε χώρες της περιοχήες αναζητώντας στήριξη στην στρατηγική Ομπάμα για πλήγματα κατά των τζιχαντιστών ακόμη και στη συριακή επικράτεια.
Η Άγκυρα, που δεν είχε συνυπογράψει το «παρών» που είπαν αραβικές χώρες, εμφανίζεται επιφυλακτική ειδικά σε ενεργή υποστήριξη σε επιδρομές με παραχώρηση βάσεων.
Ανεπισήμως, διπλωματικές πηγές δήλωσαν την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «τα χέρια της Άγκυρας είναι δεμένα» εξαιτίας της απαγωγής 49 Τούρκων από τους τζιχαντιστές στο Ιράκ.
Η Τουρκία, ανέφερε η ίδια πηγή, ότι προτιμά να επικεντρωθεί σε παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στις κοινές τους δηλώσεις με τον Τζον Κέρι πριν την συνάντηση στην Άγκυρα, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάθηκε στις «προκλήσεις και τις απειλές» στο Ιράκ και τη Συρία, χωρίς ονομαστικά να αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος.
Δεν απάντησε, όπως αναφέρει το Associated Press, σε ερώτηση γιατί δεν συνυπέγραψε η Τουρκία το κοινό ανακοινωθέν δέκα χωρών στην Τζέντα την Πέμπτη, με το οποίο έδιναν την στήριξή τους στις «πολλές πλευρές μίας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης» κατά των τζιχαντιστών.
Ξεχωριστά, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο BBC λίγο νωρίτερα ο Τζον Κέρι είχε αναφέρει πως «η Τουρκία εμπλέκεται και δραστηριοποιείται αρκετά» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ανησυχίες θα ξεπεραστούν.
«Πιστεύω όμως προς το παρόν ότι έχουν ορισμένα ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία σεβόμαστε και θα χειριστούμε πολύ προσεκτικά» είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κλιματική κρίση: Θερινή ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – Τα σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες
- «Άλεξ / Αλέξανδρος: Μια μικρή ιστορία για τη βία» με τον Πάνο Βλάχο στο ΙΜΚ
- Η κλιματική αλλαγή «σπρώxνει» τις ελαιοκαλλιέργειες της Μεσογείου στα βόρεια – Οι κερδισμένες χώρες- Τι θα συμβεί με την Ελλάδα
- «Αμερικανική εισβολή» στο Βιετνάμ προ των πυλών – Χιλιάδες οικογένειες εκδιώκονται λόγω Trump Resort
- Επανομή: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό του 69χρονου που αγνοείται μετά από ανατροπή σκάφους
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Σε ποιες περιοχές ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ υψηλός σήμερα
- Εννέα φράσεις που «φωνάζουν» χαμηλό EQ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442