Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας με επίκεντρο τον σακχαρώδη διαβήτη

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας με επίκεντρο τον σακχαρώδη διαβήτη

Την ανάδειξη της σχέσης μεταξύ του «σακχαρώδη διαβήτη και της στοματικής υγείας» έχει επίκεντρο η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας (12 Σεπτεμβρίου), αφού την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη, παγκοσμίως, χωρίς να γίνεται πάντα κατανοητό ότι η πάθηση έχει επίπτωση και στην υγεία του στόματος.

Την ανάδειξη της σχέσης μεταξύ του «σακχαρώδη διαβήτη και της στοματικής υγείας» έχει επίκεντρο η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας (12 Σεπτεμβρίου), αφού την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη, παγκοσμίως, χωρίς να γίνεται πάντα κατανοητό ότι η πάθηση έχει επίπτωση και στην υγεία του στόματος.

Φέτος, λοιπόν, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων αποφάσισε να ορίσει να επιλέξει την ανάδειξη της σχέσης σακχαρώδη διαβήτη και στοματικής υγείας και να αυξήσει την επίγνωση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης των στοματικών νοσημάτων στους πάσχοντες από διαβήτη.

Σε «μάστιγα» εξελίσσεται ο διαβήτης
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2012, ο διαβήτης έγινε αιτία θανάτου 1,5 εκατομμυρίων ατόμων, σημειώνοντας αύξηση κατά 50% συγκριτικά με το 2000. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι η νόσος επηρεάζει 60 εκατ. άτομα, με σχεδόν έναν στους δέκα ανθρώπους άνω των 25 ετών να πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη.

Ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί από 382 εκατομμύρια το 2013, σε 592 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2035, ενώ στην Ευρώπη η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι από 56 εκατομμύρια, σε 70 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2035. Η ανοδική αυτή τάση αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην γήρανση του πληθυσμού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ευρώπη σημαίνει και υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη: το 2013 ανήλθε στο 10% του συνόλου των δαπανών, ενώ θα αυξηθεί από 109 δισ. € στα 117 δισ. € το 2035. Στις δαπάνες που σχετίζονται με το διαβήτη περιλαμβάνονται η αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας, η απώλεια παραγωγικότητας και η αναπηρία, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική επιβάρυνση σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διαβιούν σε περιοχές χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Αυτές οι κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρότερη επιβάρυνση από τη νόσο και μεγαλύτερα εμπόδια για πρόληψη και φροντίδα.

Διαβήτης και Στοματική Υγεία
Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οδοντική τερηδόνα, δυσλειτουργία σιελογόνων αδένων, ασθένειες του στοματικού βλεννογόνου, στοματικές μολύνσεις και στοματοπροσωπικές αισθητηριακές διαταραχές. Οι περιοδοντικές νόσοι μπορούν να θεωρηθούν ως η έκτη «-πάθεια» του διαβήτη.

Οι οδοντίατροι σήμερα αντιμετωπίζουν αυξανόμενο αριθμό ασθενών που πάσχουν από διαβήτη και μπορούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση/διαχείριση των ασθενών με διαβήτη. Μπορούν να τους παρέχουν συμβουλές γύρω από τη βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης, τη διατήρηση της στοματικής υγείας, την υγιεινή διατροφή, τον καθημερινό έλεγχο με μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα και την τακτική επίσκεψη των ασθενών στους επαγγελματίες υγείας για παροχή συνήθους ιατρικής φροντίδας.

Η κατανόηση της ασθένειας, όπως και η εξοικείωση με τις στοματικές της εκδηλώσεις μπορούν όχι μόνο να προάγουν τη στοματική υγεία των ασθενών με διαβήτη, αλλά, πέραν τούτου, να βελτιώσουν και την ποιότητα της ζωής τους.

Ο ρόλος των οδοντιάτρων στη θεραπεία του διαβήτη
Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας, κοινό και ειδικοί ενθαρρύνονται να μάθουν περισσότερα για τις αρνητικές επιπτώσεις στη στοματοφαρυγγική περιοχή.

Ειδικά οι οδοντίατροι προτρέπονται να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη, λαμβάνοντας και επικαιροποιώντας, συχνά, το ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους. Όταν εμφανίζεται μια ένδειξη διαβήτη, οι οδοντίατροι μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς σε γιατρό για περαιτέρω διάγνωση και σχεδιασμό θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Επειδή οι οδοντίατροι έχουν συχνά πρόσβαση σε υγιείς ασθενείς, κατά τη διάρκεια προληπτικών επισκέψεων, θα πρέπει να τους ενημερώνουν για την έγκαιρη πρόληψη τόσο του σακχαρώδη διαβήτη όσο και των παθήσεων της στοματικής κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι, οι οδοντίατραοι είναι από τις ιατρικές ειδικότητες που έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς από ότι πολλοί άλλοι επαγγελματίες υγείας, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώνουν εκπαιδευτικές και παρεμβατικές μεθόδους στην άσκηση.

Τέλος, προτρέπονται να πράττουν τα δέοντα για τη βέλτιστη περιοδοντική φροντίδα των πασχόντων από διαβήτη, διασφαλίζοντας την διαρκή εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024