Στο χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Αλλαγές στο παρά πέντε πέρασε η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σφοδρές με τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να πέφτουν στο κενό. Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής η φορολόγηση των ατομικών τουριστικών επιχειρήσεων με τον χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ, όπως μετ' επιτάσεως ζητούσε ο κλάδος.
Αλλαγές στο παρά πέντε πέρασε η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σφοδρές με τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να πέφτουν στο κενό.
Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής η φορολόγηση και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις με τον χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούσε ο κλάδος.
Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα ισχύσει για τις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο, μια μόδα των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία αυτή θα παραμείνει στον υψηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ.
Αναφερόμενη στη τροπολογία αυτή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν πολλαπλάσιο φόρο» καθώς «θα φορολογούνταν ως κατοικίες».
Όπως δήλωσε, η σημερινή εξέλιξη για τη φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ συμβάλλει «στη μείωση των οικονομικών βαρών, στην ίση μεταχείριση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων»
«Μέλημα του υπουργείου Tουρισμού είναι η στήριξη του τουριστικού κλάδου στο σύνολο του. Με βάση αυτή την αρχή, είμαστε πάντα ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού» επισημαίνει ακόμη η κυρία Κεφαλογιάννη.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) με επιστολές τους τις προηγούμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούσαν ομοιόμορφο ΕΝΦΙΑ σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Τονίζοντας την ιδιομορφία της ξενοδοχειακής υποδομής της χώρας, στην οποία το 40% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Ελλάδας ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατό αυτές να υπερφορολογούνται ως … «κατοικίες» και να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρειών που λειτουργούν ως ξενοδοχεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442