Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενταξη ακόμη 165 παραγωγών στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων

Ενταξη ακόμη 165 παραγωγών στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων

Νέες αποφάσεις για την ένταξη ακόμη 165 παραγωγών στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ζαχαρότευτλων υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ.Καρασμάνης. Πλέον εντάσσονται συνολικά 403 παραγωγοί, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά έως 2,92 εκατ. ευρώ. Ικανοποιημένοι οι παραγωγοί, αλλά και επιφυλακτικοί αφού και άλλες υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς τεύτλων με κάθε τρόπο, λέει ο Π.Κουκουλόπουλος και πετά το μπαλάκι στη βιομηχανία ζάχαρης.

Δυο νέες αποφάσεις για την ένταξη ακόμη 165 παραγωγών στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ζαχαρότευτλων υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης. Κατόπιν τούτου συνολικά 403 παραγωγοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά έως 2,92 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιημένοι, αλλά και επιφυλακτικοί, αφού και άλλες υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά, εμφανίζονται οι τευτλοπαραγωγοί.

«Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς τεύτλων με κάθε τρόπο», τονίζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, και πετά το μπαλάκι στη βιομηχανία ζάχαρης.

Ένταξη ακόμη 165 παραγωγών

Δυο νέες αποφάσεις για την ένταξη ακόμη 165 παραγωγών στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ζαχαρότευτλων υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, με τις οποίες προβλέπονται ενισχύσεις συνολικού ύψους 762.135 ευρώ για όσους εφαρμόσουν το πρόγραμμα για δυο ή τρία χρόνια, ενώ με πενταετή εφαρμογή, θα λάβουν 1.410.864 ευρώ.

Ειδικότερα, με τις δυο αποφάσεις εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ζαχαρότευτλων 146 παραγωγοί από τους νομούς Πιερίας και Κοζάνης που υπέβαλαν τις αιτήσεις με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε στις 23/11/2012 και 19 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις με την πρόσκληση της 26/3/2013 της Δράσης 2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Ήδη, 238 παραγωγοί από έξι νομούς (Έβρος, Καρδίτσα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Ξάνθη και Φθιώτιδα) έχουν ενταθεί στο ίδιο πρόγραμμα στις 8 Αυγούστου. Αν συνυπολογιστούν οι νέες αποφάσεις, το σύνολο των δικαιούχων φτάνει τους 403 και των ενισχύσεων στα 2,92 εκατ. ευρώ.

Κουκουλόπουλος: Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς τεύτλων με κάθε τρόπο

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έκανε το χρέος του απέναντι στους παραγωγούς ζαχαρότευτλων. Αυτό για το οποίο δεσμευτήκαμε, πως θα πάρουν τις επιδοτήσεις εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει. Το ίδιο όμως πρέπει να πράξει και η βιομηχανία της ζάχαρης λύνοντας τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, τα οποία είναι κυρίως οικονομικά, εξ αιτίας των οποίων πολλοί παραγωγοί εμφανίζονται, δικαιολογημένα, διστακτικοί στο να συνεχίσουν μ΄ αυτή την καλλιέργεια», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, για τα προβλήματα των παραγωγών ζαχαρότευτλων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός συνέχισε επισημαίνοντας ακόμα ότι: «Από την πλευρά μας κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό όχι μόνο γιατί μια τέτοια τακτική ίσως οδηγήσει στο κλείσιμο ακόμα και αυτού του εργοστασίου στο Πλατύ (Ημαθίας), αλλά κυρίως διότι η χώρα μας σήμερα έφτασε να παράγει μόλις το 1/3 της ποσότητας ζαχαρότευτλων που δικαιούται να παράγει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για μας στο Υπουργείο ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να αυξηθεί η παραγωγή και φυσικά να παραμείνει ανοικτό το εργοστάσιο της ζάχαρης στο Πλατύ και, γιατί όχι, να ξανανοίξει κάποιο απ΄ τα άλλα εργοστάσια που έκλεισαν.»

» Το ότι πετύχαμε να αρχίσει η συνδεδεμένη ενίσχυση της παραγωγής τεύτλων από την 1/1/2015 και στεκόμαστε με κάθε τρόπο δίπλα στους παραγωγούς, δίνει το ξεκάθαρο μήνυμα του πόσο σημαντικό θεωρούμε το να ενισχυθεί και να αυξηθεί σταδιακά η παραγωγή ζαχαρότευτλων. Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα σημαντικότερα προβλήματα και να αρθούν οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις των παραγωγών».

Τευτλοπαραγωγοί: Ικανοποιημένοι αλλά….

Ικανοποιημένοι εν μέρει για την ένταξη άλλων 165 παραγωγών -της Πιερίας και της Κοζάνης- στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζαχαρότευτλων δηλώνουν οι οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών.

«Το βλέπουμε εννοείται θετικά, αρκεί να μην εξελιχθεί όπως άλλες εξαγγελίες στο παρελθόν, που έμειναν στα λόγια και δεν έγιναν πράξη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών και Τευτλοεξαγωγέων Κ.Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας ότι στους δικαιούχους της ολοκληρωμένης διαχείρισης οφείλονται σημαντικά ποσά.

Συρρίκνωση μέχρι …εξαφάνισης

Κατά τους παραγωγούς, οι πόροι του προγράμματος, εφόσον καταβληθούν στους δικαιούχους, θα δώσουν ανάσα σε μια καλλιέργεια, που τελεί υπό συνεχή συρρίκνωση και που αν δεν στηριχθεί αποφασιστικότερα «του χρόνου πιθανότατα δεν θα υπάρχει και η Ελλάδα θα εισάγει εξολοκλήρου τη ζάχαρή της», σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη.

Όπως λέει, μέχρι το 2005-2006 που ίσχυσε η ποσόστωση των 158.000 τόνων, τεύτλα καλλιεργούνταν σε 400.000-500.000 στρέμματα γης και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) παρήγε 320.000-350.000 τόνους ζάχαρης. Οι παραγωγοί έφταναν τότε τα 7.500-8.000 άτομα και «κανείς δεν σκεφτόταν να παρατήσει την καλλιέργεια».

«Σήμερα καλλιεργούνται μόνο 75.000 στρέμματα περίπου, αποδίδοντας 50.000 τόνους ζάχαρης και εργοστάσια της ΕΒΖ είναι σε αναστολή επειδή δεν υπάρχουν τεύτλα. Αν συνεχίσουμε έτσι, οι φετινές μας διαμαρτυρίες θα είναι οι τελευταίες, γιατί του χρόνου δεν θα υπάρχουμε ως τευτλοκαλλιεργητές», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπογιαννίδης.

Εν αναμονή πληρωμών μέχρι και επί 3μηνο

Προσθέτει ότι η παράδοση τεύτλων στην ΕΒΖ ξεκίνησε προχθές, με εξαίρεση τους παραγωγούς του Πλατέος, οι οποίοι αύριο θα αποφασίσουν οριστικά αν θα παραδώσουν τη σοδειά τους, στη γενική τους συνέλευση.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Μπογιαννίδης, πέρυσι η ΕΒΖ έκανε μέχρι και τρεις μήνες για να καταβάλλει τις πληρωμές για τα παραδοθέντα τεύτλα, ενώ άλλοι καλλιεργητές (πχ, στο καλαμπόκι) πληρώνονται άμεσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024