Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συσκευή νευροδιέγερσης βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

Συσκευή νευροδιέγερσης βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

Συσκευή νευροδιέγερσης που παρουσίασε η εταιρεία Cyberonics στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια.

Συσκευή νευροδιέγερσης που παρουσίασε η εταιρεία Cyberonics στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόκειται για μικρής κλίμακας κλινική μελέτη χωρίς ομάδα ελέγχου, η οποία βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια συσκευή είχε παρουσιαστεί και από την εταιρεία Boston Scientific, αλλά χωρίς επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ιατρική. Οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (κατάσταση κατά την οποία η καρδιά αποτυγχάνει να αντλήσει επαρκείς ποσότητες αίματος για να τροφοδοτήσει τα όργανα του σώματος) διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο. Πρόκειται για ένα από τα πιο περίπλοκα νεύρα των εγκεφαλικών συζυγιών και έχει ένα «δαίδαλο» από διάφορες λειτουργίες που διαπλέκονται και μεταξύ τους και με τις λειτουργίες άλλων νεύρων.

Η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου περιλαμβάνει τη διοχέτευση ήπιων ηλεκτρικών ώσεων στην περιοχή του αυχένα, και έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία για τη θεραπεία της μείζονος επιληψίας και της ανθεκτικής στην θεραπεία κατάθλιψης.

Η Cyberonics εκπόνησε εξάμηνη μελέτη σε δείγμα 60 ασθενών, στους οποίους και εφαρμόστηκε νευροδιέγερση και στις δύο πλευρές του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Οι ασθενείς, κατά μέσο όρο, παρουσίασαν 4,5% βελτίωση στο αριστερό κοιλιακό κλάσμα εξώθησης, δείκτης καρδιακής λειτουργίας, ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων που αφορούσαν την δεξιά και αριστερή πλευρά του πνευμονογαστρικού νεύρου.

«Πιστεύουμε ότι, το ποσοστό βελτίωσης είναι πολύ εντυπωσιακό, δεδομένου του χρονικού διαστήματος της θεραπείας», επεσήμανε η επικεφαλής ερευνητής Ιντερ Αναντ, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Το γεγονός ότι η συσκευή είναι εξίσου αποτελεσματική και στις δύο πλευρές του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι σημαντικό διότι αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με συσκευές, όπως οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές και η θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού, που κυρίως εμφυτεύονται στην αριστερή πλευρά.

Το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν όμοιο και στις δύο ομάδες ασθενών, με κυριότερες τον βήχα, τον πόνο και την μεσοπρόθεσμη αλλοίωση της φωνής. Ένα ασθενής υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διαδικασία εμφύτευσης της συσκευής και απεβίωσε τρεις ημέρες αργότερα.

Ο Δρ Αναντ σχολιάζοντας το γεγονός αυτό εξήγησε ότι, «πιθανόν η διέγερση της καρωτιδικής αρτηρίας στον λαιμό του ασθενή κατά την εμφύτευση της συσκευής να προκάλεσε την αποκόλληση πλάκας ή θρόμβου, με αποτέλεσμα το εγκεφαλικό επεισόδιο». Συστήνει μάλιστα, η διαδικασία της νευροδιέγερσης να αποφεύγεται στα άτομα με σοβαρή απόφραξη των αρτηριών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024