Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ώρα γυμναστική την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Μια ώρα γυμναστική την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Μία ώρα μέτριας έντασης γυμναστική ή μισή ώρα έντονης άσκησης καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Heart Failure.

Μία ώρα μέτριας έντασης γυμναστική ή μισή ώρα έντονης άσκησης καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Heart Failure.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια συχνή επιπλοκή που αφορά περίπου το 2% του συνόλου των δαπανών υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών από τη διάγνωση είναι από 30% έως 50%.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 39.805 άτομα, 20-95 ετών, που δεν έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1997. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τον συνολικό και τον ψυχαγωγικό χρόνο σωματικής δραστηριοποίησης στην αρχή και τους παρακολουθούσαν για να δουν αν αυτό σχετιζόταν με τον υποκείμενο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, τη γυμναστική, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη χρήση φαρμάκων.

Η σωματική δραστηριοποίηση χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: υψηλής έντασης, όπως συμμετοχή σε οργανωμένα αθλήματα, μέτρια, όπως τρέξιμο και ήπια, όπως περπάτημα.

Τελικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο δραστήριο ήταν ένα άτομο, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, η ομάδα με τον περισσότερο χρόνο ψυχαγωγικής δραστηριοποίησης (πάνω από μια ώρα μέτριας ή μισής ώρας έντονης άθλησης καθημερινά), είχε 46% μικρότερο κίνδυνο. Η σωματική άθληση ήταν εξίσου ωφέλιμη για άνδρες και γυναίκες.

Τα άτομα που τελικά εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια ήταν μεγαλύτερα σε ηλικία, άνδρες και είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος και αναλογία μέσης-ισχίων, ιστορικό εμφράγματος, διαβήτη, υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας.

«Δεν χρειάζεται να τρέξει κανείς στον Μαραθώνιο για να αποκομίσει οφέλη για την υγεία του. Ακόμη και το ελάχιστο επίπεδο σωματικής κινητοποίησης είναι καλύτερο από την ακινησία», σχολιάζει ο Δρ Κάσπερ Άντερσεν, συγγραφέας της μελέτης.

«Η γυμναστική μειώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, κάτι που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και άλλων παθήσεων», συμπληρώνει.

Αν και η σχέση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και γυμναστικής δεν έχει μελετηθεί ενδελεχώς, η μελέτη επιβεβαιώνει την αξία της διαρκούς σωματικής κινητοποίησης για όλους τους ενήλικες. Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της κατευθυντήριας οδηγίας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης της εβδομάδα. Ενώ όσοι πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής τους πίεσης θα πρέπει να γυμνάζονται τουλάχιστον 40 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024