Ο πρωθυπουργός του αφρικανικού κρατιδίου Λεσότο διέφυγε στη Νότιο Αφρική, κατηγορώντας τον στρατό για πραξικόπημα, μετά την κατάληψη από στρατιώτες αστυνομικών τμημάτων στην πρωτεύουσα Μαζέρου.

Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ότι οι στρατιώτες επέστρεψαν στις βάσεις τους.

Πυρά ακούγονταν στην πρωτεύουσα του Λεσότο -ενκλάβιο στη Νότιο Αφρική- το Σάββατο, καθώς στρατιώτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και περικύκλωσαν την οικία του πρωθυπουργού, Τόμας Θαμπέιν.

Ο Θαμπέιν δήλωσε στο BBC ότι αναγκάστηκε να διαφύγει στη Νότιο Αφρική. «Θα επιστρέψω μόλις βεβαιωθώ ότι δεν πρόκειται να σκοτωθώ» είπε.

«Πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα, γιατί ηγείται ο στρατός. Και ο στρατός δεν λειτουργεί κάτω από τις εντολές του διοικητή του που είμαι εγώ» είπε ο Θαμπέιν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ENCA της Νοτίου Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι θα συναντηθεί με ηγέτες χωρών της Νοτίου Αφρικής, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.

Διπλωμάτες που βρίσκονται στην περιοχή δηλώνουν ότι η αστυνομία είναι πιστή στον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ ο στρατός είναι πιστός στον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Μοθετζόα Μέτσινγκ, ο οποίος δηλώνει ότι θα φτιάξει έναν νέο συνασπισμό για να διώξει από την εξουσία τον πρωθυπουργό.

Τον Ιούνιο ο Θαμπέιν ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Από την πλευρά του, ο στρατός αρνήθηκε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, λέγοντας ότι κινήθηκε κατά αστυνομικών στοιχείων που ήταν ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να εξοπλίσουν μια πολιτική παράταξη.

«Δεν υπάρχει (πραξικόπημα), η κατάσταση έχει επιστρέψει στην ομαλότητα. Ο στρατός επέστρεψε στους στρατώνες» δήλωσε ο ταγματάρχης Ντέλε Ντόι στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μπέρναρντ Ντλοαέα, φύλακας στην αμερικανική πρεσβεία στο Μαζέρου, είπε στο Associated Press ότι είδε τουλάχιστον ένα τανκ στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ο ίδιος είπε ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους, εκτός από τον σταθμό της Καθολικής Εκκλησίας.

Μετά την ανεξαρτησία του, το 1996, το Λεσότο έχει έρθει αντιμέτωπο πολλές φορές με πραξικοπήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ