Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ernst & Young: Οι  προοπτικές για τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές

Ernst & Young: Οι προοπτικές για τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές

Σταδιακή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των Ταχέως Αναπτυσσόμενων Αγορών (ΤΑΑ) που ξεπερνά το 4,5% αναμένεται για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της ΕΥ η οποία καλύπτει 25 αγορές των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία, την παγκόσμια επιρροή και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται διαρκώς.

Σταδιακή ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης των Ταχέως Αναπτυσσόμενων Αγορών (ΤΑΑ) που ξεπερνά το 4,5% αναμένεται για το 2015. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF) της ΕΥ η οποία καλύπτει 25 αγορές των οποίων η συμμετοχή στην παγκόσμια οικονομία, την παγκόσμια επιρροή και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρουν στις μεγάλες επιχειρήσεις αυξάνεται διαρκώς.

Η Ernst & Young υπογραμμίζει πως οι Ταχέως Αναπτυσσόμενες Αγορές έχουν σχετικά ανακάμψει από την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και στις αρχές του 2014 και χάρη στον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό, τις υψηλές επενδύσεις και την ταχεία υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται μεσοπρόθεσμα με ταχείς ρυθμούς.

Οι πολιτικές αναταραχές που υφίστανται ορισμένες οικονομίες, όπως η Ουκρανία, επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης για την αναδυόμενη Ευρώπη. Επιπλέον, η αστάθεια στο Ιράκ προκαλεί γεωπολιτικούς κινδύνους και ασκεί πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Από την άλλη πλευρά, σε οικονομίες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, όπου έχουν έρθει πρόσφατα στην εξουσία νέοι πολιτικοί ηγέτες με ισχυρές κυβερνητικές προοπτικές, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το οικονομικό προϊόν των 150 μεγαλύτερων πόλεων της Κίνας θα τριπλασιαστεί από 8 τρις δολάρια σήμερα, σε 25 τρις δολάρια μέχρι το 2030. Το σχέδιο αστικής ανάπτυξης της Κίνας, που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο από την κινεζική κυβέρνηση, τοποθετεί τον αστό καταναλωτή στο επίκεντρο της ανάπτυξης της, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών, τη μείωση των εκπομπών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των πόλεων για την επόμενη γενιά.

Η ταχύτερη υιοθέτηση των πράσινων τεχνολογιών στην Κίνα θα μπορούσε να αυξήσει το μέσο ρυθμό ανάπτυξής της κατά 0,7% ετησίως κατά την περίοδο 2025-2030.

Ο αριθμός των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2030 στην Αφρική και τη Νότιο Ασία -με εισοδήματα πάνω από 5.000 δολάρια, αλλά κάτω από 10.000 δολάρια στην Αφρική και την Ινδία. Η αύξηση αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία σημαντικών αγορών.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, στην Κίνα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Γκάνα πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα ζει σε πόλεις, με τον πληθυσμό του Λάγκος να έχει αυξηθεί κατά 13 εκατομμύρια. Μέχρι τότε, το 40% των 50 μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο (με βάση το ΑΕΠ σε συγκρίσιμες τιμές) θα βρίσκονται στην Κίνα.

Εκτός των πόλεων της Κίνας, η Τζακάρτα, η Κωνσταντινούπολη και το Σάο Πάολο θα περιλαμβάνονται μεταξύ των 20 κορυφαίων πόλεων στον κόσμο με βάση το οικονομικό προϊόν.

Στη Λατινική Αμερική, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Πόλης του Μεξικού σε συγκρίσιμες τιμές θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 60% μεταξύ 2013 και 2030, ταχύτερα από πολλές ευρωπαϊκές και ιαπωνικές πόλεις.

Οι μεταρρυθμίσεις της πράσινης οικονομίας, τις οποίες αναμένεται να προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση του Μεξικού θα συμβάλουν άμεσα σε αυτό. Η έκθεση εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη κατά 4% ετησίως.

Εκτιμάται επίσης ότι η Κουριτίμπα, η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, θα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της χώρας κατά την επόμενη 10ετία.

Θα υπάρξουν επίσης τεράστιες ενδοτομεακές αλλαγές στις πόλεις των ΤΑΑ. Η βιομηχανική παραγωγή θα επεκταθεί σε όσες πόλεις με διαθέτουν χώρο για να αναπτυχθούν, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα αναπτυχθούν σε πόλεις όπως το Πεκίνο, η Βομβάη και το Λάγκος.

Η βιομηχανική παραγωγή σε πόλεις με περιορισμένο χώρο, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη, η Σεούλ, η Μπανγκόκ και το Σάο Πάολο, με σχετικά υψηλότερο κόστος γης και εργασίας, θα αυξηθεί πολύ πιο αργά από ό, τι σε πόλεις όπως η Τζακάρτα.

Το Μεξικό, η Ινδονησία, η Κίνα, μεταξύ άλλων, προωθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των πιο βιώσιμων τεχνολογιών και μετατοπίζουν το κέντρο βάρους των οικονομιών τους, από τη βαριά βιομηχανία.

Για χώρες όπως η Ρωσία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα εκτιμάται ότι το 2030 θα αναλογούν λιγότεροι από πέντε εργαζόμενοι για κάθε ηλικιωμένο άτομο. Αντίθετα, εκτιμάται ότι στην Ινδία, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική θα εξακολουθήσουν να αναλογούν σχεδόν 10 εργαζόμενοι για κάθε ηλικιωμένο άτομο.

Ο ενεργός πληθυσμός της Βομβάης προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2030, ενώ του Τόκιο θα συρρικνωθεί κατά 7%.

Σύμφωνα με την έκθεση η γήρανση του πληθυσμού θα επιτείνει τις πιέσεις για υπηρεσίες υγείας στις πόλεις της Ρωσίας, της Πολωνίας και της Νότιας Κορέας. Επιπλέον, η αύξηση της ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε πολλές πόλεις της Ασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024