Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη μάχη κατά του καρκίνου οι ενέσεις Botox

Στη μάχη κατά του καρκίνου οι ενέσεις Botox

Στη μάχη κατά του καρκίνου «ρίχνουν» οι επιστήμονες και τις ενέσεις Botox, γνωστές για τις αντιρυτιδικές ιδιότητές τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Στη μάχη κατά του καρκίνου «ρίχνουν» οι επιστήμονες και τις ενέσεις Botox, γνωστές για τις αντιρυτιδικές ιδιότητές τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, παρατήρησαν ότι η χορήγηση της αλλαντοτοξίνης τύπου Α (γνωστότερη εμπορικά ως Botox) ανέστειλε την ανάπτυξη των στομαχικών όγκων στα ποντίκια, και τους έκανε πιο ευάλωτους στη χημειοθεραπεία.

Η αλλαντοτοξίνη τύπου Α είναι γνωστό ότι παρεμβαίνει στη νευρική λειτουργία χαλαρώνοντας τους μυς, ενώ εξαλείφει και τις ρυτίδες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το νευρικό σύστημα παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου στον οργανισμό.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα μελέτησε τον ρόλο του πνευμονογαστρικού νεύρου (το οποίο εκτείνεται από τον εγκέφαλο έως το πεπτικό σύστημα) στον καρκίνο του στομάχου. Η αποκοπή του νεύρου ή η χρήση ενέσεων Botox επ’ αυτού επιβράδυνε τους όγκους ή τους έκανε πιο ευάλωτους στην χημειοθεραπεία.

«Το ερώτημα είναι, αν η αποκοπή των νεύρων είναι ικανή να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η απάντηση είναι, μάλλον όχι. Ωστόσο, στο πρώιμο στάδιο, αν διασπάσει το νεύρο, τότε ο όγκος γίνεται πιο ευάλωτος στην χημειοθεραπεία. Επομένως, αν και δεν μιλάμε για μονοθεραπεία, σε κάθε περίπτωση μπορούμε να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες και αν αναπτύξουμε νέες συνδυαστικές αγωγές για το μέλλον», σχολιάζει ο Δρ Τίμοθι Γουάνγκ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη αρχίσει οι κλινικές μελέτες σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου. Επίσης, οι ερευνητές εξετάζουν και νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το νευρικό σύστημα παίζει ρόλο και στον καρκίνο του προστάτη.

Ο Δρ Γουανγκ πάντως σπεύδει να τονίσει ότι, θα χρειαστεί ακόμη πολλή έρευνα μέχρι οι ενέσεις Botox να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό θεραπευτικό μέσο κατά του καρκίνου.

«Οι καρκινικοί όγκοι έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από μας. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε νέα μέσα καταπολέμησης του καρκίνου», προσθέτει ο ερευνητής.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024