Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ευνοημένη από το αγγλικό δίκαιο η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων

Τις επιδιώξεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επανέκδοση (reopening) του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς  μέσω ανταλλαγής με έντοκα γραμμάτια διευκολύνει το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τελούν σε αγγλικό δίκαιο.

Τις επιδιώξεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την επανέκδοση (reopening) του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς μέσω ανταλλαγής με έντοκα γραμμάτια διευκολύνει το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τελούν σε αγγλικό δίκαιο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεκδώσει στις επόμενες δύο εβδομάδες το 3ετές και το 5ετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα έως ποσού 1,5 δισ. ευρώ, δεχόμενη έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αντί για μετρητά. Έτσι, επιθυμεί να αυξήσει την ρευστότητα στο συγκεκριμένο διάστημα της καμπύλης αποδόσεων, κάτι που θα βοηθήσει στην συρρίκνωση των spread προσφοράς και ζήτησης.

Το ύψος των εντόκων ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ περίπου και μέρος του χρέους αυτού αναχρηματοδοτείται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο. Επιδίωξη είναι μέρος των κεφαλαίων αυτών να μεταφερθεί στις πιο μεσοπρόθεσμες εκδόσεις του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου.

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ πραγματοποιεί στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτές ώστε να διασφαλίσει την επιτυχία της ανταλλαγής. Στις επαφές αυτές διαπιστώνεται πως οι υψηλότερες αποδόσεις των ελληνικών του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου σε σχέση με τα έντοκα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τελούν σε αγγλικό δίκαιο καθιστούν στα μάτια των επενδυτών πιο θελκτική την ανταλλαγή.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούσαν μέχρι τον Απρίλιο ότι η Ευρωζώνη δύναται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος να ζητήσει νέο «κούρεμα» των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα χρεόγραφα που εξεδόθησαν από το Δημόσιο είναι σε αγγλικό δίκαιο αυτομάτως καθιστά πιο δύσκολη μια τέτοια διαδικασία, καθώς απαιτούνται (λόγω ρητρών συλλογικής δράσης και δικαιοδοσίας) ειδικές πλειοψηφίες που δύσκολα θα επιτευχθούν.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν πως η επανέκδοση του 3ετούς και του 5ετούς ομολόγου αναφοράς δεν επηρεάζουν τους σχεδιασμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς οι επιβαρύνσεις για τα έτη 2017 και 2019 είναι περιορισμένες και εντός πλαισίων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα Τρίτη στο 5,71% και η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς βρίσκεται στις 477 μονάδες βάσης.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024