Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΞ: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά κριτήρια

ΥΠΕΞ: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά κριτήρια

«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις επικρίσεις που διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη για τη στάση της Αθήνας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά» απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στις επικρίσεις που διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό των κρίσεων στην Ουκρανία, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Λιβύη.

«Η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική -που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες- με κριτήριο τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η Ελλάδα στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία στη Γάζα που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια λύση δυο κρατών που περιγράφουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ μέσω της UNRWA, η οποία διατίθεται για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δηλώσει αρμοδίως την ετοιμότητα της να περιθάλψει τραυματίες και ιδίως παιδιά.

Ως προς το Ιράκ, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας στις κουρδικές δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL».

Ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, «η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης – όπως η χθεσινή συνάντηση του Βερολίνου – και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, σεβόμενη πάντα τη θέση της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία προσδοκά στήριξη σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα».

Τέλος, ως προς τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στην ελληνική αγροτική παραγωγή, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύς εξ αρχής τονίσει πως «θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια υπουργεία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024