Τραπεζούντα: Για πέμπτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά
Εκατοντάδες προσκυνητές ανταποκρίθηκαν και φέτος στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η πατριαρχική θεία λειτουργία πραγμαγματοποιείται για πέμπτηξ συνεχή φορά.
Εκατοντάδες προσκυνητές ανταποκρίθηκαν και φέτος στη πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην ιστορική Μονή Σουμελά στην Τραπεζούντα. Η πατριαρχική θεία λειτουργία πραγμαγματοποιείται για πέμπτηξ συνεχή φορά.
Η θεία λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με συλείτουργους τους Επισκόπους Δέρβης, Ιεζεκιήλ (βοηθό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας) και Σιεμιατίτσε Γεώργιο (Ιεράρχη της Εκκλησίας Πολωνίας).
«Για τους χριστιανούς [η Μονή Σουμελά] δεν έπαψε ποτέ να είναι οίκος και Θεού και πύλη του ουρανού. Γι αυτό και ελκύει δια μέσου των αιώνων, πιστούς εκ θαλάσσης και λίβα και από ανατολάς. Γι αυτό είμαστε και εμείς σήμερα στις Αγιασμένες αυλές της. Και ας μην έχει ηγούμενο και καλογήρους να μας υποδεχτούν ας μην έχει καμπάνα να χτυπά και να αντιλαλεί στα γύρω βουνά» είπε ο Πατριάρχης στο εκκλησίασμα που είχε συγκεντρωθεί στην αυλή της Ιστορικής Μονής.
Ο Πατριάρχης σημείωσε ακόμα ότι «οι εκκλησιαστικοί πρόγονοί μας κατάφεραν να προστατεύσουν την πίστη τους κάτω από δύσκολες συνθήκες» και υπενθύμισε ότι «και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες χριστιανοί βιώνουν παρεμφερείς συνθήκες. Στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική αυξάνονται οι απειλές για την ανθρωπότητα με αφορμή τη διαμάχη των θρησκευτικών και δογματικών διαφορών».
Ο Πατριάρχης απηύθυνε από την Μονή έκκληση προς όσους μιλούν εν ονόματι της θρησκείας «να μην καταστρέψουμε τον κόσμο μας και αυτή τη γεωγραφία».
Η πατριαρχική θεία λειτουργία, η οποία γίνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο της ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας το 1923.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Ήμερη, Η Ανατομία μιας Πτώσης»: Για 15 παραστάσεις στο θέατρο Πορεία
- Η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ – Ιράν σε πολιτική και οικονομική ευκαιρία
- ΗΠΑ: Αεροσκάφος της United Airlines χτύπησε φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσεϊ πριν προσγειωθεί
- Αρκάς: Η καλημέρα της Δευτέρας
- ΦΠΑ: Έρχεται κούρεμα» έως 80% στα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις
- Αντικαταστάθηκε ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Ωρωπού με απόφαση Κικίλια
- Πώς το scrolling επηρεάζει τον εγκέφαλό μας
- ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ζητά εκλογές και οδηγείται σε «μετωπική» με τον Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442