Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελικόπτερο με ανθρωπιστική βοήθεια συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ

Ελικόπτερο με ανθρωπιστική βοήθεια συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ

Ιρακινό ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι συνετρίβη στο βουνό Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ. Από την πτώση του ελικοπτέρου έχασε τη ζωή του ο Ιρακινός πιλότος και τραυματίστηκε μία βουλευτής που ανήκει στην κοινότητα των Γεζίντι και είναι εκείνη που κινητοποίησε όλον τον κόσμο αποκαλύπτοντας το δράμα των εκτοπισμένων.

Ιρακινό ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκτοπισμένα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι συνετρίβη στο βουνό Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού της χώρας.

Επρόκειτο για ένα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο τύπου MI-17 το οποίο συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος.

Από την πτώση του ελικοπτέρου έχασε τη ζωή του ο Ιρακινός πιλότος και τραυματίστηκε μία βουλευτής που ανήκει στην κοινότητα των Γεζίντι και είναι εκείνη που κινητοποίησε όλον τον κόσμο αποκαλύπτοντας το δράμα των εκτοπισμένων.

Ελαφρά τραυματίστηκαν ένας δημοσιογράφος των New York Times και περίπου 20 πρόσφυγες.

Η βουλευτής Βιαν Ντάχιλ ήταν εκείνη που, την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε κλαίγοντας στο κοινοβούλιο του Ιράκ την κατάσταση των εκτοπισμένων από τους τζιχαντιστές και έγινε έτσι η φωνή και το πρόσωπο των Γεζίντι για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κουρδόφωνοι Γεζίντι δεν είναι ούτε μουσουλμάνοι, ούτε χριστιανοί, αλλά πιστοί μιας μονοθεϊστικής θρησκείας με προϊσλαμικά, ζωροαστρικά στοιχεία. Για τους σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους, είναι «λάτρεις του σατανά».

Μετά την κατάληψη της πόλης Σιντζάρ από τους τζιχαντιστές, πριν από περίπου μία εβδομάδα, χιλιάδες Γεζίντι κατέφυγαν στα γύρω βουνά για να γλιτώσουν από τη σφαγή.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, 20.000 – 30.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί στα άνυδρα βουνά και απειλούνται πλέον όχι μόνο από τους τζιχαντιστές αλλά και από την πείνα, τη δίψα και τον καύσωνα.

H θερμοκρασία στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Ο ιρακινός στρατός, καθώς και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, έχουν προσφέρει προμήθειες για να βοηθήσουν τους Γεζίντι.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους.

Tο βράδυ της Δευτέρας, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να προμηθεύσουν 11.000 έτοιμα γεύματα και 19.300 λίτρα νερού στους αμάχους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός του Ιράκ έχει ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, υπερδιπλασιάστηκε δηλαδή από τα τέλη Ιουνίου, όταν οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν την προέλασή τους στο βόρειο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024