Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αραούζου, Φωκαΐδης και... συγχρονισμένη κολύμβηση βουτάνε πρώτοι

Αραούζου, Φωκαΐδης και… συγχρονισμένη κολύμβηση βουτάνε πρώτοι

Αρχίζει την Τετάρτη στο Βερολίνο το «32ο» ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου με το Open Water (ανοιχτή θάλασσα) και τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Στα αγωνίσματα ανοιχτής θάλασσας, από ελληνικής πλευράς, πρώτη βουτάει στα νερά η Κέλι Αραούζου στα 10χλμ. που εκκινούν στις 11:00 ώρα Ελλάδος και δεύτερος ο Αντώνης Φωκαΐδης στα 5χλμ (14:30). Σε ότι αφορά τη συγχρονισμένη κολύμβηση, πρώτη αγωνίζεται στις 10:00 στα προκριματικά του σόλο η Ευαγγελία Πλατανιώτη, ενώ ακολουθούν στις 16:00 οι Ευαγγελία Παπάζογλου και η Ευαγγελία Κουτίδη στα προκριματικά του ντουέτου. Στις 20:00 θα πραγματοποιηθούν με τη παρουσία της Εθνικής μας τα προκριματικά του ομαδικού (τεχνικό πρόγραμμα).

Αρχίζει την Τετάρτη στο Βερολίνο το «32ο» ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου με το Open Water (ανοιχτή θάλασσα) και τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Στα αγωνίσματα ανοιχτής θάλασσας, από ελληνικής πλευράς, πρώτη βουτάει στα νερά η Κέλι Αραούζου στα 10χλμ. που εκκινούν στις 11:00 ώρα Ελλάδος και δεύτερος ο Αντώνης Φωκαΐδης στα 5χλμ (14:30).

«Καλημέρα» με Αραούζου στα 10χλμ.

Τα αγωνίσματα στο Open Water αποτελούν και τις ελπίδες για μετάλλια σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Για την Κέλι Αραούζου το Βερολίνο είναι ο 3ος σταθμός της καριέρας της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε επίπεδο γυναικών, αλλά, σε σχέση με τις διοργανώσεις του 2010 στη Βουδαπέστη και του 2012 στο Πιομπίνο της Ιταλίας, η 23χρονη κολυμβήτρια στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, εκτός από το Open Water, θα αγωνιστεί και στα 1.500μ ελεύθερο στην κλασική κολύμβηση.

Η Αραούζου θα κάνει αρχή την Τετάρτη (13/8, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τα 10χλμ κολύμβησης στην ανοικτή θάλασσα, που θα ανοίξει και το πρόγραμμα στο Open Water, στην περιοχή του Γκρουνάου, που απέχει 25 περίπου χλμ από το Βερολίνο.

«Μου αρέσει πολύ η πισίνα, απλά θεωρώ ότι το open water μπορεί μου ταιριάζει περισσότερο. Η πισίνα είναι η αγάπη, η θάλασσα το πάθος» δηλώνει η Κέλυ Αραούζου, η οποία στη σύντομη πορεία της στο Open Water, έχει πετύχει ήδη σημαντικές επιτυχίες.

Σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στη Βουδαπέστη το 2010 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 5χλμ στο ομαδικό, μαζί με τους Σπύρο Γιαννιώτη και Αντώνη Φωκαΐδη και ήταν 2η στα 5χλμ.

Πριν από δύο χρόνια στο Πιομπίνο φόρεσε ξανά το ασημένιο τόσο σε ατομικό επίπεδο (5χλμ) όσο και στο ομαδικό, μαζί με τους Γιώργο Αρνιακό και Μάριο Καλαφάτη.

Το 2008 η Κέλυ Αραούζου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1.500μ ελεύθερο στο παγκόσμιο νεανίδων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την τελειόφοιτη του παιδαγωγικού να κάνει την απόπειρά της στο Open Water.

«Ο Σπύρος (σ.σ. Γιαννιώτης) μάς κόλλησε. Όταν άρχισε το 2007 από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μελβούρνης το 2007, δεν το σκεφτόμουν καν, αλλά το 2009 όταν έπεσα στο ευρωπαϊκό των νεανίδων και πήρα μετάλλιο (χάλκινο), τότε πήρα την απόφαση να ασχοληθώ σοβαρά με το Open Water. Ηταν δύσκολη απόφαση, δεν ήθελα σε καμια περίπτωση να αφήσω την πισίνα και γι’ αυτό εδώ στο Βερολίνο θα κολυμπήσω και στα 1.500μ ελεύθερο.

Ανάμεσα στα φαβορί για ένα μετάλλιο

Οι διοργανωτές εν όψει του αγώνα των 5χλμ δίνουν την Κέλι Αραούζου ανάμεσα στα φαβορί για μια θέση στο βάθρο, μαζί με τη Γερμανίδα Άνγκελα Μάουρερ (δις παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 25χλμ και «χάλκινη» πέρυσι στα 5χλμ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης), την Ουγγαρέζα Εβα Ριζστόφ (Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο) και την Ιταλίδα Μαρτίνα Γκριμάλντι (3η στους Ολυμπιακούς Αγώνες).

«Σε ατομικό επίπεδο το βάρος θα πέσει στα 10 χλμ, που είναι και η απόσταση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσω τη διάκριση τόσο στα 5 χλμ., όσο και στο ομαδικό» καταλήγει η Κέλυ Αραούζου, η οποία μαζί με τους Σπύρο Γιαννιώτη και Αντώνη Φωκαΐδη, ένα χρόνο πριν, είχαν χαρίσει στην ελληνική κολύμβηση το ασημένιο μετάλλιο στα 5χλμ του ομαδικού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

Αφήνει τα 5χλμ ο Γιαννιώτης

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας, Σπύρος Γιαννιώτης, επιστρέφει έπειτα από 12 χρόνια για να αγωνιστεί στο Βερολίνο. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2002 μαζί με τους Γιάννη Κοκκώδη, Νίκο Ξυλούρη και Άκη Οικονόμου συνέθεσαν την ομάδα που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4Χ200μ ελεύθερο, το πρώτο για την ελληνική κολύμβηση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και τώρα, σε ηλικία 34 ετών, βρίσκεται στη μητρόπολη της Γερμανίας ως ένα από τους κορυφαίους κολυμβητές σε παγκόσμιο επίπεδο στο Open Water.

Mόνο που σε αυτή τη διοργάνωση ο πρωταθλητής κόσμου θα βρεθεί στη δράση από την Πέμπτη (14/8) και την κούρσα των 10χλμ., καθώς αποφάσισε να μην αγωνιστεί στα 5χλμ. που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της πρεμιέρας την Τετάρτη (13/8, 14:30).

«Θα κάνω μόνο τα δέκα χλμ., με ταλαιπωρεί το χέρι μου και το φοβάμαι, δεν θέλω να το ριψοκινδυνέψω, το δεκάρι είναι η απόσταση που κυνηγώ και κάνω προπόνηση για αυτή» δηλώνει ο Σπύρος Γιαννιώτης, που ήδη σκέφτεται και δουλεύει για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στο Καζάν, που δίνει 10 εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

Παρόλα αυτά, και στο Βερολίνο θα δώσει τα πάντα για μια ακόμα διάκριση. «Το ευρωπαϊκό είναι ο στόχος της χρονιάς, από εκεί και πέρα είμαι σε μια αρκετά καλή κατάσταση, αυτό που θέλω είναι να βγάλω μια καλή κούρσα, να είμαι σταθερά ψηλά στις θέσεις, γιατί τα τελευταία χρόνια δείχνω μια σταθερότητα και θέλω να συνεχίσω να είμαι ψηλά. Ανυπομονώ για την Πέμπτη, έχω τη θέληση» καταλήγει ο Γιαννιώτης.

Ο Φωκαΐδης στα 5χλμ.

Ελληνική εκπροσώπηση, πάντως, θα υπάρχει στην κούρσα των 5χλμ του Open Water των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, με την παρουσία του Αντώνη Φωκαΐδη. Ο 25χρονος κολυμβητής, μέλος των μεγάλων επιτυχιών των προηγούμενων ετών, δηλώνει έτοιμος για τη νέα πρόκληση.

«Νιώθω πιο ώριμος, κάνω τελείως διαφορετική δουλειά από τη στιγμή που κατέβηκα στην Αθήνα, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» είπε ο Αντώνης Φωκαΐδης, που θα κολυμπήσει ακόμα στα 10χλμ και στα 5χλμ στο ομαδικό.

Ο «μετεωρολόγος» της παρέας

Την 4άδα των κολυμβητών της εθνικής ομάδας στο Open Water, σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συμπληρώνει ο Γιώργος Αρνιακός. Ο 21 ετών κολυμβητής, γιος του μετεωρολόγου του ΑΝΤ, Τάσου Αρνιακού, θα αγωνιστεί στα 10χλμ και στα 25χλμ.

Μέλος της ομάδας του ομαδικού που πήρε το ασημένιο μετάλλιο πριν από δύο χρόνια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Πιομπίνο, ο Γιώργος Αρνιακός δηλώνει πως ο στόχος του είναι η απόσταση των 25χλμ.

«Είναι μια ιδιαίτερη κούρσα, πάνω-κάτω πέντε ωρών. Είναι καθαρά θέμα ρυθμού, κατά κύριο λόγο αυτή είναι η κούρσα που θέλω να κυνηγήσω. Από τις μικρές αναπτυξιακές κατηγορίες κολυμπούσα μεγάλες αποστάσεις, είναι κάτι που αγαπάω. Η απόσταση σε κουράζει, αλλά μαθαίνει να παλεύεις» δηλώνει ο Γιώργος Αρνιακός, που δεν ξεχνά και τον Σπύρο Γιαννιώτη, λέγοντας:

«Είναι ένα ίνδαλμα, οι κουβέντες του έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι ένας αθλητής σύμβολο, όχι μόνο για την ελληνική κολύμβηση, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

Open Water
11:00 10 χλμ. γυναικών (Aραούζου)
14:30 5 χλμ. ανδρών (Φωκαΐδης)


Η μάχη της συγχρονισμένης κολύμβησης

Με πολλά νέα στελέχη στη σύνθεσή της, η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης αρχίζει την προσπάθειά της την Τετάρτη (13/8) στο 32ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι χρονικά η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο 32ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετέχοντας στον προκριματικό του σόλο στο τεχνικό πρόγραμμα (10:00).

Μάλιστα για την 20χρονη αθλήτρια θα είναι η πρώτη φορά σε επίπεδο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα αγωνιστεί στο σόλο.

«Είμαστε γεμάτες όρεξη, θέλουμε να τα πάμε καλά. Για πρώτη φορά θα αγωνιστώ σε μεγάλη διοργάνωση σε επίπεδο γυναικών στο σόλο, αυτό δημιουργεί βάρος, αλλά και μεγάλη θέληση για να τα πάω καλά. Δεν θέλω να οριοθετήσω στόχους, το ζητούμενο είναι να εκτελέσω καλά το πρόγραμμά μου» δήλωσε η Ευαγγελία Πλατανιώτη.

Συνολικά θα πάρουν μέρος 15 αθλήτριες, με την Πλατανιώτη να αγωνίζεται 3η κατά σειρά.

Θα ακολουθήσει η προσπάθεια της Ευαγγελίας Παπάζογλου και της Ευαγγελίας Κουτίδη (αναπληρωματική η Μαρία Αλζιγκούζη-Κομινέα) στον προκριματικό του ντουέτο στο τεχνικό πρόγραμμα (16:00).

Κι εδώ η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα νέο ντουέτο σε επίπεδο γυναικών. «Υπάρχει άγχος, στόχος μας είναι να κάνουμε όσο πιο καλύτερα το πρόγραμμά μας» λέει η Ευαγγελία Παπάζογλου, με την Ευαγγελία Κουτίδη να δίνει το στίγμα:

«Δεν μας απασχολεί η θέση, εμείς θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να μείνει ευχαριστημένη η προπονήτριά μας».

Στο αγώνισμα συμμετοχή δήλωσαν 19 ομάδες και το ελληνικό ντουέτο θα αγωνιστεί πέμπτο κατά σειρά.

Η ελληνική παρουσία στην πρεμιέρα της συγχρονισμένης κολύμβησης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα κλείσει με τον προκριματικό στο ομαδικό (τεχνικό πρόγραμμα).

Την εθνική ομάδα συνθέτουν οι: Μαρία Αλζιγκούζη-Κομινέα, Γιάννα Γκεοργκίεβα, Ευαγγελία Κουτίδη, Ευαγγελία Παπάζογλου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Τσιπουρίδη, Αθανασία Τσόλα, Δέσποινα Τζώρτσου (αναπληρωματικές οι Δανάη Δεληγιάννη, Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογεώργου, Φλωρεντία Μάντζιου, Πολυξένη Σαραντίδη).

Συνολικά θα πάρουν μέρος 12 χώρες στο αγώνισμα και η εθνική ομάδα θα αγωνιστεί 11η.

Η ομοσπονδιακή τεχνικός, Ναταλία Τσερνέτσκα, είχε την ευκαιρία να δουλέψει τις τελευταίες λεπτομέρειες με δύο προπονήσεις σήμερα στην πισίνα που θα φιλοξενήσει τη συγχρονισμένη κολύμβηση και τις καταδύσεις και βρίσκεται δίπλα στο «Βελοντρόμ», το Ποδηλατοδρόμιο που έχει μετατραπεί σε κολυμβητήριο για τις ανάγκες των αγωνισμάτων της κλασικής κολύμβησης.

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

10:00 Προκριματικά σόλο (τεχνικό πρόγραμμα)
16:00 Προκριματικά ντουέτο (τεχνικό πρόγραμμα)
20:00 Προκριματικά ομαδικό (τεχνικό πρόγραμμα)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024