Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκαεξάχρονη στη Γάζα μεταφέρει μέσω Twitter τη βία και τον τρόμο γύρω της

Δεκαεξάχρονη στη Γάζα μεταφέρει μέσω Twitter τη βία και τον τρόμο γύρω της

Την ώρα που σημειώνονται αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Λωρίδα της Γάζας, μία Παλαιστίνια έφηβη, η Φαράχ Μπέικερ, αρπάζει το smartphone ή το laptop της και προτού τρέξει να κρυφτεί τραβάει φωτογραφίες για να τις ανεβάσει στο Twitter καταγράφοντας τη βία και τον τρόμο γύρω της.

Την ώρα που σημειώνονται αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Λωρίδα της Γάζας, μία Παλαιστίνια έφηβη, η Φαράχ Μπέικερ, αρπάζει το smartphone ή το laptop της και προτού τρέξει να κρυφτεί τραβάει φωτογραφίες για να τις ανεβάσει στο Twitter καταγράφοντας τη βία και τον τρόμο γύρω της.

Οι αναρτήσεις στο Twitter της 16χρονης σχεδόν άγνωστης μέχρι χθες αθλήτριας στο γυμνάσιο όπου φοιτά την έχουν κάνει διάσημη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο μήνα που μαίνονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός όσων την ακολουθούν στο Twitter έχει σήμερα ανέλθει από 800 σε 166.000.

Σε σημερινό tweet, αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα τριήμερη εκεχειρία στη Γάζα, η Φαράχ λέει: «Ξύπνησα σήμερα χωρίς μη επανδρωμένα αεροσκάφη, F16, ασθενοφόρα, εκρήξεις, ήχους εκρήξεων, και χαμογέλασα από τα βάθη της καρδιάς μου».

Μένει κοντά στο νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας, όπου ο πατέρας της εργάζεται ως χειρουργός. Το γεγονός αυτό της δίνει τη δυνατότητα «ζωντανής μετάδοσης» της κατάστασης που επικρατεί εκεί με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν και τις βόμβες από τις αεροπορικές επιθέσεις των Ισραηλινών να σκάνε.

Συχνά, η Μπέικερ καταγράφει και ανεβάζει βίντεο για να δώσει σε όσους την ακολουθούν μία απευθείας εικόνα του πολέμου.

Σε μία από της αναρτήσεις της στο Twitter της 1ης Αυγούστου έχει συμπεριλάβει παραπομπή σε βίντεο που δείχνει έναν σκοτεινό δρόμο να σείεται από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις. Σε άλλη της ανάρτηση, η Μπέικερ περιγράφει πως κρύβεται σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς.

«Προσπαθώ να πω στον κόσμο τι αισθάνομαι και τι συμβαίνει εδώ που ζω» είπε η Μπέικερ στο Reuters απότο σπίτι της στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να κάνει άλλους ανθρώπους να αισθανθούν σαν να το ζουν και οι ίδιοι».

Η Μπέικερ, της οποίας η φωτογραφία στο προφίλ της στο Twitter δείχνει μία γαλανομάτα, έντρομη νεαρή που αυτοαποκαλείται «Μαντέψτε τι» ή @Farah_Gazan (η Φαράχ από τη Γάζα), δηλώνει έκπληκτη για το πόσο δημοφιλής έχει γίνει.

«Δεν το περίμενα. Έγραφα για έναν μικρό κύκλο ανθρώπων και ο αριθμός αυτός έγινε υπερβολικά μεγάλος» λέει.

Ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος, ελπίζοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει το επάγγελμα αυτό ως μέσο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του τόπου της.

Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεπερνάει τους φόβους της και να γράφει στο Twitter, αλλά νιώθει υποχρεωμένη να συνεχίσει.

«Το βλέπω σαν τον μοναδικό τρόπο να βοηθήσω τη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας τι συμβαίνει εδώ. Κάποιες φορές, γράφω στο Twitter την ώρα που κλαίω ή ενώ φοβάμαι πολύ, αλλά λέω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να σταματήσω» λέει η Μπέικερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024