Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για εξάπλωση του Έμπολα στη Νιγηρία, πλησιάζουν τους 1.000 οι νεκροί

Φόβοι για εξάπλωση του Έμπολα στη Νιγηρία, πλησιάζουν τους 1.000 οι νεκροί

Μια νοσοκόμα πέθανε από Έμπολα και ακόμα πέντε άτομα επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας. Όλα τα κρούσματα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής με 21 εκατ. κατοίκους. Έκτακτη σύνοδος στον ΠΟΥ, πιθανό κρούσμα και στη Σαουδική Αραβία. Σαράντα πέντε θάνατοι σε τρεις ημέρες, συνολικά 932 οι νεκροί.

Μια νοσοκόμα πέθανε από Έμπολα και ακόμα πέντε άτομα επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τη θανατηφόρο ασθένεια, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας της Νιγηρίας. Όλα τα κρούσματα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της υποσαχάριας Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους.

Έκτακτη σύνοδος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την επιδημία που συνεχίζεται σε συνολικά τέσσερις χώρες. Ο ΠΟΥ θα απευθυνθεί σε ειδικούς σε θέματα βιοηθικής για ενδεχόμενη χρήση πειραματικής θεραπείας.

Στον ιό του Έμπολα οφείλεται πιθανότατα και ο θάνατος ενός άνδρα που επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία από τη Σιέρα Λεόνε με ύποπτα συμπτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αριθμός των θανάτων από τον ιό έχει αυξηθεί στους 932. Σαράντα πέντε άνθρωποι πέθαναν σε διάστημα τριών ημερών από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου.

Στο Λάγος της Νιγηρίας, o υπουργός Υγείας Ονιεμπούτσι Τσούκβου ανακοίνωσε ότι σε όλες τις επαρχίες της χώρας στήνονται θάλαμοι απομόνωσης για τη νοσηλεία τυχόν νέων περιστατικών.

Η νοσοκόμα που έχασε τη ζωή της είχε περιθάλψει τον πρώτο ασθενή του Έμπολα στη Νιγηρία, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα. Επαφές με τον ίδιο ασθενή είχαν και τα πέντε ακόμα άτομα που νοσηλεύονται τώρα σε ειδικούς θαλάμους.

Σχεδόν 900 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στη μεγαλύτερη επιδημία Έμπολα που έχει καταγραφεί από την ανακάλυψη του ιού το 1976. Η επιδημία ξεκίνησε το Φεβρουάριο στη Γουινέα και σύντομα επεκτάθηκε στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, και απειλεί τώρα να εξαπλωθεί και στη Νιγηρία.

Έκτακτη σύνοδος για την αντιμετώπιση της επιδημίας στη Δυτική Αφρική πραγματοποιείται την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.

Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, θα αποφασιστεί αν πρέπει να κηρυχθεί επείγουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κίνηση αυτή μεταξύ άλλων θα περιλάμβανε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και την κατάρτιση πιο συγκεκριμένων σχέδιων δράσης.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από ομάδα ειδικών της ιατρικής δεοντολογίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια πειραματική θεραπεία για τον ιό Έμπολα.

«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση με αυτή την επιδημία. Έχουμε μια ασθένεια με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χωρίς καμία αποδεδειγμένη θεραπεία ή εμβόλιο», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.

«Πρέπει να ζητήσουμε από ειδικούς σε θέματα βιοηθικής να μας συμβουλεύσουν ποια είναι η πιο υπεύθυνη προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο ιός του Έμπολα αρχικά προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη και μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό.

Το στέλεχος της τελευταίας επιδημίας σκοτώνει περίπου το 56% των ασθενών.

Εμβόλιο ή θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο δύο αμερικανοί ασθενείς που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε αγωγή με έτοιμα αντισώματα κατά του ιού και με ένα πειραματικό φάρμακο. Και οι δύο παρουσιάζουν βελτίωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άποντος ο Σλούκας στην Euroleague για πρώτη φορά μετά το 2019

Δεν έβαλε ούτε πόντο για πρώτη φορά μετά τις 30 Οκτωβρίου 2019 σε ένα Φενερμπαχτσέ – Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024