Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Θα διατεθούν 2,7 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών φέτος

ΥΠΟΙΚ: Θα διατεθούν 2,7 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών φέτος

Στα 2,7 δισ. ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα ανέλθει φέτος το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Χρ.Σταϊκούρας παρουσίασε στους βουλευτές αναλυτικά στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Στα 2,7 δισ. ευρώ εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα ανέλθει φέτος το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στους βουλευτές αναλυτικά στοιχεία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Ειδικά για φέτος και την πορεία του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουν πληρωθεί από την ειδική πίστωση 275 εκατομμύρια ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εξοφληθεί ανέρχονται σε 435 εκατομμύρια».

Το ποσό της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι υψηλότερο από τα ποσά που έχουν δοθεί από την ειδική πίστωση, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε ότι η επιπλέον διαφορά χρηματοδοτήθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα της ειδικής πίστωσης του προηγούμενου έτους.

Όπως, εξάλλου, τόνισε, στο Μεσοπρόθεσμο έχει προβλεφθεί η εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 502 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπροσθέτως στο ποσό αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατανομή επιπλέον 117 εκατομμυρίων ευρώ από πιστώσεις του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας το ποσό που εκτιμάται ότι θα εξοφληθεί στα 619 εκατομμύρια ευρώ.

Ως αποτέλεσμα δε της μεταφοράς της θετικής επίπτωσης της καλύτερης εκτέλεσης του περσινού προϋπολογισμού σε σχέση με τους στόχους, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό, επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε στους βουλευτές ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχει ένα ταμειακό υπόλοιπο από την ειδική πίστωση του 2013, το οποίο ανέρχεται σε 549 εκατομμύρια ευρώ, ότι οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν κατανείμει από τις διαθέσιμες πιστώσεις των προϋπολογισμών τους για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους άλλα 675 εκατομμύρια ευρώ και τα υπουργεία έχουν κατανείμει από τις διαθέσιμες πιστώσεις αυτών των προϋπολογισμών, των υπουργείων, δηλαδή, και όχι των φορέων, ακόμη 275 εκατομμύρια, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα είναι φέτος 2,7 δισ. ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024