Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε την παραίτησή του κατακεραυνώνοντας το Κοινοβούλιο για την αποτυχία υπερψήφισης νομοθεσίας σχετικά με τη ρύθμιση του ενεργειακού τομέα και την αύξηση της χρηματοδότησης του στρατού, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ουκρανία και της ένοπλης σύγκρουσης με τους αυτονομιστές.

Ο ίδιος κατήγγειλε «πολιτικό και ηθικό έγκλημα» στην απόφαση δύο κομμάτων να αποσυρθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Η σύνθεση του ουκρανικού Κοινοβουλίου δεν έχει αλλάξει μετά την πτώση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο διάδοχός του, νεοεκλεγείς πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στήριξε την κίνηση που οδηγεί σε νέες εκλογές, οι οποίες θα «καθαρίσουν τη Βουλή από τους πράκτορες της Μόσχας», όπως δήλωσε Ουκρανός πολιτικός.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις και η άμεση επικοινωνία με τους πολίτες δείχνουν ότι η κοινωνία θέλει πλήρη επανεκίννηση της κυβέρνησης» δήλωσε o Ουκρανός πρόεδρος.

Το κάλεσμα Ποροσένκο σε πολιτική ανανέωση καταδεικνύει πως οι νέες εκλογές είναι αποτέλοεσμα σχεδιασμού και πολιτικών τακτικισμών, και όχι χάους, μεταδίδει το Associated Press.

Πάντως μιλώντας ενώπιον της Βουλής ο Αρσένι Γιάτσενιουκ -εκ των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων της πλατείας Μαϊντάν- δήλωσε ότι η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού «θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα».

«Η κυβέρνησή μας δεν έχει απαντήσεις στις ερωτήσεις: ‘Με τι θα πληρώσουμε αύριο τους μισθούς; Πώς θα χρηματοδοτήσουμε τον στρατό» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Επίσης ο ουκρανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν έχουν ψηφιστεί σημαντικοί νόμοι. «Ποιος θα ψηφίσει αντιλαϊκούς νόμους με τις εκλογές μπροστά του;» ανέφερε.

«Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε την τύχη της χώρας με στενά, πολιτικά συμφέροντα. Είναι ένα ηθικό και πολιτικό έγκλημα» επισήμανε.

Νωρίτερα το κεντροδεξιό Ουντάρ (Γροθιά) του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο και το δεξιό, εθνικιστικό Σβόμποντα (Ελευθερία) του Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τον κυβερνητικό συνασπισμό ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ο Γιατσενιουκ ανήκει στο κόμμα Μπατκίβτσινα, της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, το οποίο ήταν αντίθετο σε αυτή την κίνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο