Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αντισύλληψη επηρεάζει την άποψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες

Η αντισύλληψη επηρεάζει την άποψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες

Η ποσότητα των οιστρογόνων που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επηρεάζει το πώς μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τις άλλες γυναίκες, σύμφωνα με μικρή ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Personality and Individual Differences.

Η ποσότητα των οιστρογόνων που περιέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να επηρεάζει το πώς μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τις άλλες γυναίκες, σύμφωνα με μικρή ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Personality and Individual Differences.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τεργέστης διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη δοσολογία οιστρογόνων λάμβανε μια γυναίκα μέσω των αντισυλληπτικών δισκίων, τόσο πιθανότερο ήταν να θεωρεί την εμφάνιση των άλλων γυναικών ως πολύ σημαντική.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 42 γυναίκες έκαναν αντισύλληψη με οιστρογόνα και προγεστερόνη. Οι περισσότερες έπαιρναν αντισυλληπτικά χάπια, ενώ τέσσερις χρησιμοποιούσαν ενδοκολπικό δακτύλιο. Οι μισές έπαιρναν αντισυλληπτικά πολύ χαμηλής δοσολογίας (από 0,015 mg έως 0,020 mg οιστρογόνων) και οι άλλες μισές χαμηλής δόσης (από 0,030 mg έως 0,035 mg).

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να αξιολογήσουν φωτογραφίες ανδρών και γυναικών και να βαθμολογήσουν αρκετά στοιχεία που σχετίζονταν με την εμφάνιση, όπως την ελκυστικότητα και τον ερωτισμό, καθώς και άλλα στοιχεία άσχετα με την εμφάνιση, όπως την υγεία και την ενεργητικότητά τους. Η σημασία των στοιχείων αυτών αξιολογήθηκε σε μια κλίμακα από το 1 (λιγότερο σημαντικό) μέχρι το 10 (πολύ σημαντικό).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως είχε φανεί και από άλλες έρευνες ότι ο τρόπος που οι γυναίκες βαθμολογούσαν χαρακτηριστικά άλλων γυναικών πιθανόν να σχετίζεται με το επίπεδο των ορμονών που εμπεριέχουν τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουν. Ωστόσο, χωρίς να μετρήσουν και τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα των γυναικών δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς πως οι ορμόνες μπορεί να επηρεάζουν τον τρόπο αξιολόγησης των γυναικών.

«Πάντως, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να είναι άμεσο αποτέλεσμα των ορμονών που δέχεται ο οργανισμός μέσω των αντισυλληπτικών χαπιών ή μπορεί να είναι απόρροια αλλαγών στα επίπεδα των φυσιολογικών ορμονών του οργανισμού που συντελούνται στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά», εξηγεί η Δρ Βαλεντίνα Πικολι, που συμμετείχε στην έρευνα.

Να σημειωθεί ότι δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να σχετίζουν τα επίπεδα της προγεστερόνης στα αντισυλληπτικά χάπια με την αντίληψη των γυναικών για τις άλλες γυναίκες.

Πάντως, παλαιότερες μελέτες είχαν αναδείξει σχέση μεταξύ των επιπέδων των οιστρογόνων στην ορμονική αντισύλληψη και της ζήλιας στις γυναίκες, επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά περιφρούρησης του συντρόφου της, ώστε να μην επιθυμεί άλλες γυναίκες. Η ιταλική μελέτη έρχεται να προσθέσει ότι, τα οιστρογόνα σχετίζονται επίσης με την αυξημένη προσοχή των γυναικών προς πιθανές ανταγωνίστριες τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024