Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με άρση του αποκλεισμού της Γάζας συνδέει την εκεχειρία η Χαμάς

Με άρση του αποκλεισμού της Γάζας συνδέει την εκεχειρία η Χαμάς

Το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας ζητά ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, συναρτώντας τη σύναψη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία με την άρση του αποκλεισμού. Δηλώνει έτοιμος να αποδεχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για το λαό της Γάζας, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οριστική εκεχειρία πριν γίνει διαπραγμάτευση επί των όρων της. «Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες» δηλώνει.

Το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας ζητά ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ συναρτώντας τη σύναψη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία με την άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει εδώ και επτά χρόνια το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Δηλώνει έτοιμος να αποδεχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οριστική εκεχειρία πριν γίνει διαπραγμάτευση επί των όρων της.

«Όλοι ήθελαν να αποδεχτούμε την εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίψαμε αυτό και το απορρίπτουμε ξανά σήμερα» δήλωσε ο Χαλέντ Μεσαάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από τη Ντόχα του Κατάρ.

Αλλά ανέφερε πως η Χαμάς «δεν θα κλείσει την πόρτα σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» εάν το Ισραήλ λύσει την πολιορκία και υπάρξει ένα πραγματικό πρόγραμμα ανακούφισης των κατοίκων.

Η Λωρίδα της Γάζας μάχεται απέναντι σε κατεχόμενη δύναμη, δήλωσε ο Μεσάαλ από τη Ντόχα, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε οι πραγματικοί κάτοχοι αυτής της γής».

«Κανείς δεν θα αφοπλίσει την αντίσταση. Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία. Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες» υπογράμμισε και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν «ακλόνητοι».

Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι κεντρικό αίτημα της Χαμάς μαζί με την απελευθέρωση από το Ισραήλ των Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι ότι το κίνημά του «δεν είναι αντίθετο» στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν «στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού».

«Ας συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας και μετά θα αποφασίσουμε για τον χρόνο της εκεχειρίας» ανέφερε.

Παρ’ όλα αυτά επισήμανε: «Ενδιαφερόμαστε πολύ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως αυτή που συμφωνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες ώστε να απομακρύνουμε τους τραυματίες. Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για τον λαό της Γάζας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024