Με άρση του αποκλεισμού της Γάζας συνδέει την εκεχειρία η Χαμάς
Το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας ζητά ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, συναρτώντας τη σύναψη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία με την άρση του αποκλεισμού. Δηλώνει έτοιμος να αποδεχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για το λαό της Γάζας, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οριστική εκεχειρία πριν γίνει διαπραγμάτευση επί των όρων της. «Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες» δηλώνει.
Το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας ζητά ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ συναρτώντας τη σύναψη συμφωνίας για μόνιμη εκεχειρία με την άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει εδώ και επτά χρόνια το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Δηλώνει έτοιμος να αποδεχτεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οριστική εκεχειρία πριν γίνει διαπραγμάτευση επί των όρων της.
«Όλοι ήθελαν να αποδεχτούμε την εκεχειρία και μετά να διαπραγματευτούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίψαμε αυτό και το απορρίπτουμε ξανά σήμερα» δήλωσε ο Χαλέντ Μεσαάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη από τη Ντόχα του Κατάρ.
Αλλά ανέφερε πως η Χαμάς «δεν θα κλείσει την πόρτα σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» εάν το Ισραήλ λύσει την πολιορκία και υπάρξει ένα πραγματικό πρόγραμμα ανακούφισης των κατοίκων.
Η Λωρίδα της Γάζας μάχεται απέναντι σε κατεχόμενη δύναμη, δήλωσε ο Μεσάαλ από τη Ντόχα, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε οι πραγματικοί κάτοχοι αυτής της γής».
«Κανείς δεν θα αφοπλίσει την αντίσταση. Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία. Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες» υπογράμμισε και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν «ακλόνητοι».
Η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι κεντρικό αίτημα της Χαμάς μαζί με την απελευθέρωση από το Ισραήλ των Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι ότι το κίνημά του «δεν είναι αντίθετο» στις προσπάθειες μεσολάβησης που έχουν γίνει, περιλαμβανομένης αυτής της Αιγύπτου, όμως με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουν «στον τερματισμό της επίθεσης και την άρση του αποκλεισμού».
«Ας συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας και μετά θα αποφασίσουμε για τον χρόνο της εκεχειρίας» ανέφερε.
Παρ’ όλα αυτά επισήμανε: «Ενδιαφερόμαστε πολύ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως αυτή που συμφωνήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες ώστε να απομακρύνουμε τους τραυματίες. Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία υποστηριζόμενη από ένα πραγματικό πρόγραμμα βοήθειας για τον λαό της Γάζας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442