Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτήση ΜΗ17: Η Δύση προειδοποιεί τη Ρωσία και ετοιμάζει ψήφισμα στο ΣΑ

Πτήση ΜΗ17: Η Δύση προειδοποιεί τη Ρωσία και ετοιμάζει ψήφισμα στο ΣΑ

Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών προωθούν Βρετανία και Αυστραλία, ενώ η ΕΕ συντονίζει τις επόμενες κινήσεις της βάζοντας στο στόχαστρο τον Πούτιν. Το σχέδιο καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, καλώντας παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες.

Σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών προωθούν η Βρετανία και η Αυστραλία, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Το σχέδιο καλεί τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, καλώντας παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία να βοηθήσουν στις έρευνες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ είχε ενώσει τη φωνή του με αυτές άλλων ηγετών της Ευρώπης, οι οποίοι χαρακτήριζαν απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο της συντριβής, κατηγορώντας τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία και κακομεταχειρίζονται τις σορούς των επιβατών.

«Η δυσκολία είναι ότι στην περιοχή επικρατεί χάος, πλήρες χάος» δήλωσε ο Τόνι Άμποτ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι αν αποδειχθεί ότι οι αυτονομιστές είναι πίσω από την κατάρριψη του αεροπλάνου, η Ρωσία θα κατηγορηθεί για το γεγονός, καθώς αποσταθεροποίησε τη χώρα.

« Εάν κάτι τέτοιο αποδειχτεί τότε θα πρέπει να είναι σαφές τι σημαίνει αυτό: Θα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης από τη Ρωσία ενός κυρίαρχου κράτους, με την παραβίαση της εδαφικής του ακεραιότητας, την υποστήριξη, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτοφυλάκων» ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα The Sunday Times.

Ο βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης σφόδρα επικριτικός ως προς τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την αργή αντίδρασή τους κατά του Κρεμλίνου.

«Για πολύ καιρό υπήρξε μια απροθυμία από την πλευρά πάρα πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Είναι καιρός δείξουμε τη δύναμή μας και πόσο μετράει η επιρροή μας. Οι οικονομίες μας είναι ισχυρές και η δύναμή τους αυξάνεται. Και όμως μερικές φορές συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ανάγκη τη Ρωσία περισσότερο από ότι η Ρωσία μας χρειάζεται» αναφέρει ο βρετανός πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι κινδυνεύει να γίνει «κράτος-παρίας αν δεν συνεργαστεί και δεν συμπεριφερθεί όπως πρέπει».

Oι Ρώσοι πρέπει να ξέρουν ότι τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω τους. Το πώς θα συμπεριφερθούν σε αυτό το περιστατικό θα καθορίσει το πώς θα τους βλέπει ο κόσμος στους επόμενους μήνες και χρόνια, σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Συμφώνησαν ότι αν η Ρωσία δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο θέμα των ερευνών (ασκώντας προφανώς την επιρροή της στους αντάρτες), τότε το ζήτημα θα έρθει την Τετάρτη στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις συνθήκες που επικρατούν στο σημείο της συντριβής.

«Η περιοχή δεν είναι ασφαλής και υπάρχουν πολλές αναφορές για σορούς που έχουν μετακινηθεί, για τμήματα του αεροσκάφους που έχουν εξαφανιστεί, γεγονότα που συνοδεύουν μια πιθανή παραποίηση των αποδεικτικών στοιχείων» δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι.

«Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους καθώς επίσης είναι έλλειψη αξιοπρέπειας την οποία οφείλουμε στα θύματα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Το Σάββατο, ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση, ενώ την Κυριακή εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε ότι αυτά έχουν μεταφερθεί στο Ντόνετσκ, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Πάντως σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, εικονίζονται δύο άτομα να κρατούν στο χέρι τους μια συσκευή που μοιάζει με τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά» των αεροπλάνων.

Πάντως μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι τα κουτιά έχουν βρεθεί, φυλάσσονται στο Ντόνετσκ και θα παραδοθούν σε ειδικούς της διεθνούς κοινότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024