Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανασταλτικά για την ανάπτυξη των παιδιών λειτουργούν τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή

Ανασταλτικά για την ανάπτυξη των παιδιών λειτουργούν τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που χορηγούνται ευρέως κατά του παιδικού άσθματος, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Cochrane Library. Η επίπτωση είναι ορατή κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν η δοσολογία μειωθεί.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που χορηγούνται ευρέως κατά του παιδικού άσθματος, μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην Cochrane Library. Η επίπτωση είναι ορατή κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν η δοσολογία μειωθεί.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή θεωρούνται πρώτης γραμμής θεραπεία κατά του άσθματος, ενηλίκων και παίδων, αφού ελέγχουν αποτελεσματικά την πάθηση, μειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα των κρίσεων και των θανάτων, ενώ βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Όμως, η πιθανή επίπτωσή τους στην ανάπτυξη των παιδιών αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους γονείς και τους γιατρούς. Οι δύο νέες μελέτς επιβεβαιώνουν αυτές τις ανησυχίες, αλλά δείχνουν επίσης ότι οι φοβίες είναι υπερβολικές.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από την Βραζιλία, με επικεφαλή τον Δρ Λίντζιε Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Ομοσπονδιακου Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε, επανεξέτασαν 25 ήδη δημοσιευμένες κλινικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 8.500 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών με ήπιο έως μέτριο άσθμα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή «φρενάρουν» τον ρυθμό ανάπτυξη του παιδιού, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή τα μη στεροειδή φάρμακα. Συγκεκριμένα, το ύψος των παιδιών ήταν μειωμένο κατά μισό εκατοστό, με την μείωση να φτάνει και το ένα εκατοστό. Συνήθως, το ύψος των παιδιών αυξάνεται κατά έξι έως εννέα εκατοστά ανά έτος.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως αν τα παιδιά λαμβάνουν καθημερινά εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, μπορεί να αναπτυχθούν περίπου κατά μισό εκατοστό λιγότερο τον πρώτο χρόνο της θεραπείας. Όμως η μείωση είναι μικρότερη τα επόμενα χρόνια και πάντως φαίνεται μικρή σε σχέση με τα γνωστά οφέλη αυτών των φαρμάκων που ελέγχουν το άσθμα και διασφαλίζουν την πλήρη ανάπτυξη των πνευμόνων», σχολιάζει ο Δρ Ζανγκ.

Να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τους ενηλίκους, διαπιστώθηκε μια μέση διαφορά ύψους της τάξης των 0,7 έως 1,2 εκατοστών, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία κορτικοστεροειδών ως παιδιά.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την παιδίατρο Φρανσίν Ντισάρμ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά, αξιολόγησε άλλες 22 κλινικές μελέτες που αφορούσαν πέντε εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Όπως διαπίστωσε, αν η δοσολογία μειωθεί (μία εισπνοή λιγότερη την ημέρα), τότε μέσα σε ένα χρόνο η μείωση του ύψους είναι μικρότερη κατά ένα τέταρτο του εκατοστού, κατά μέσο όρο, τον πρώτο χρόνο της θεραπείας.

Όσον αφορά τη σχετική ανωτερότητα κάθε φαρμάκου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό πρέπει να διερευνηθεί από μελλοντικές έρευνες που θα συγκρίνουν άμεσα τα φάρμακα μεταξύ τους.

Επίσης ανέφεραν ότι χρειάζονται κι άλλες μελέτες που θα έχουν πιο μακροχρόνιο ορίζοντα και θα αφορούν υψηλότερες δόσεις, για τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρότερης μορφής άσθμα, καθώς το ζήτημα είναι «πολύ σοβαρό» και χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.

Προς το παρόν, συστήνουν την ελάχιστη αποτελεσματική δόση, ωσότου προκύψουν περισσότερα δεδομένα, ενώ η ανάπτυξη κάθε παιδιού πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από χρόνιο άσθμα, πολλοί εξ αυτών παιδιά. Επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στις δύο νέες μελέτες, επισημαίνουν πως η επίπτωση στην ανάπτυξη δεν είναι μεγάλη και, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι ασθενείς να σταματήσουν τη θεραπεία, ούτε οι γονείς να φοβούνται για την ανάπτυξη των παιδιών τους.

«Το τίμημα είναι μικρό σε σχέση με τα οφέλη των φαρμάκων», τονίζει η Δρ Ντισάρμ και υπενθυμίζει ότι η εισπνοή των φαρμάκων πρέπει να γίνεται σωστά, διαφορετικά, αντί οι δραστικές ουσίες να φτάνουν στους πνεύμονες, μένουν στην στοματική κοιλότητα και εισέρχονται έτσι πιο εύκολα στην αιματική κυκλοφορία, με συνέπεια την αναστολή της αναπτυξιακής πορείας του οργανισμού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024