Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιο είναι το κατάλληλο αντιηλιακό για το παιδί μου;

Ποιο είναι το κατάλληλο αντιηλιακό για το παιδί μου;

Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων αποτελεί μία από τις βασικότερες οδηγίες για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Από: Ελένη Χαδιαράκου

Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων αποτελεί μία από τις βασικότερες οδηγίες για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν βέβαια πρόκειται να διαλέξουμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με όρους και αριθμούς στις ετικέτες των καλλυντικών που συνήθως δεν κατανοούμε, αλλά που είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε προκειμένου να επιλέξουμε σωστά.

Τι χρειάζομαι από το αντηλιακό;
Ο σκοπός της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων είναι να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν τις επιβλαβείς επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας «δίνοντας χρόνο» στο δέρμα να παράγει μελανίνη από τα μελανοκύτταρά του και τελικά να αυτοπροστατευθεί χωρίς να υποστεί τα βλαπτικά αποτελέσματα του ήλιου (ερύθημα, έγκαυμα, γήρανση, καρκίνο).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αντηλιακό που θα χρησιμοποιήσετε για το παιδί θα πρέπει να έχει τουλάχιστον SPF 15, ανάλογα και με το χρώμα της επιδερμίδας του, και να είναι τουλάχιστον τύπου broad-spectrum sunscreen. Το ιδανικότερο είναι ένα sunblocker (που μπλοκάρει τελείως, δηλαδή, τον ήλιο). Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν.

Προτιμήστε προϊόντα που είναι αδιάβροχα, άλλο για το σώμα και άλλο, με μεγαλύτερο δείκτη, για το πρόσωπο ή τους ώμους. Ανεξάρτητα με το ποιο αντηλιακό θα διαλέξουμε για εμάς και τα παιδιά μας, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγάλη ποσότητα αντηλιακού κατά την επάλειψη, να ανανεώνουμε την επάλειψη τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, ειδικά εάν έχουμε ιδρώσει ή κολυμπήσει, έτσι ώστε τελικά να επιτυγχάνεται η αναγραφόμενη προστασία. Πιο συγκεκριμένα η ποσότητα αυτή πρέπει να είναι 2mg/cm2 που πρακτικά είναι περίπου 6-7 κουταλιές του γλυκού για ολόκληρο το σώμα. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι η χρήση των αντηλιακών δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο νομίζοντας ότι είναι ασφαλή, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εκμηδενίζει την προστατευτική δράση τους αφενός, κυρίως όμως και αυτό πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως, δεν προστατεύει καθόλου από την πρόκληση θερμοπληξίας.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά. Όσο πιο φυσικά τα φίλτρα τόσο πιο ασφαλή για παιδιά.

Ειδικά για μωρά κάτω των 6 μηνών δεν επιτρέπεται η έκθεσή τους στον ήλιο. Όταν είναι στο εξωτερικό περιβάλλον και εφόσον δεν είναι επαρκώς καλυμμένα και σκιασμένα, επιτρέπονται μόνο αντηλιακά φυσικά φίλτρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Οι κανόνες για σωστή προστασία
1. Επαλείφουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού ποσότητα

2. Επαναλαμβάνουμε κάθε 1-2 ώρες

3. Δεν υπάρχει απόλυτα αδιάβροχο αντηλιακό

4. Δεν ξεχνάμε πατούσες, αυτιά, αυχένα υπογενείδιο περιοχή

5. Για τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού θα πρέπει να προτιμάμε τους υπόλοιπους τρόπους φωτοπροστασίας πχ. ρούχα, αποφυγή έκθεσης τις ώρες μεγαλύτερης ακτινοβολίας

Με την συνεργασία της Εύης Τσάτη (πλαστικός χειρουργός, δρ. της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ph.D. Ebopras, Aesthetic and Reconstructive Surgery).

imommy

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024