Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στρατιωτική μπότα στη Γάζα, φεύγουν οι Παλαιστίνιοι

Στρατιωτική μπότα στη Γάζα, φεύγουν οι Παλαιστίνιοι

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας βραχεία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Οι Παλαιστίνιοι του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μετά από μία νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε την Κυριακή τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, πραγματοποιώντας βραχεία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Οι Παλαιστίνιοι του βορείου τμήματος της Γάζας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μετά από μία νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους, καθώς επίκειται νέος γύρος βομβαρδισμών.

Την Κυριακή, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, ισραηλινή στρατιωτική μπότα «πάτησε» στη Γάζα. Ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση μικρής διάρκειας κατά θέσης της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετέδωσαν την Κυριακή μέσα ενημέρωσης.

Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Μετά την επιχείρηση, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους, καθώς από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά επρόκειτο να ξεκινήσει σφοδρούς βομβαρδισμούς στον τομέα αυτό.

Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.

«Την περασμένη νύχτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής»δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογένειάς του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες.

Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία της υπηρεσίας αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (Unrwa).

Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου ήταν οι πιο αιματηροί των τελευταίων ημερών για τους Παλαιστίνιους.

Συνολικά, 52 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα. Ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4:00 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.

Μεταξύ των νεκρών του Σαββάτου ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.

Το Ισραήλ απαντά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραηλινού εδάφους. Την Κυριακή, αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στο Άσκελον και ένας ισραηλινός έφηβος τραυματίστηκε. Συναγερμός σήμανε και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Στη Μέση Ανατολή ο γερμανός ΥΠΕΞ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Μέση Ανατολή.

«Στη Γάζα όπως και στο Ισραήλ, η απόλυτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στη Βιέννη, όπου βρίσκεται μαζί με τους ομολόγους του των μεγάλων δυτικών δυνάμεων για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Στη συγκυρία αυτή της καταστροφικής κλιμάκωσης, η Γαλλία ζητεί, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επιστροφή στην εκεχειρία του 2012. Χωρίς αμφιβολία θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους μου που είναι παρόντες εδώ» πρόσθεσε.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης -η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024