Τα «κόκκινα» δάνεια, τα stress test της ΕΚΤ, τα warrants, καθώς και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών αναμένεται να απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΤΧΣ τα στελέχη της τρόικας τις επόμενες ημέρες.Στη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ με την ηγεσία του ΤΧΣ θα εξετασθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας μέσω της ανταλλαγής των warrants που κατέχουν οι επενδυτές τους με τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο.

Τα «κόκκινα» δάνεια, τα stress test της ΕΚΤ, τα warrants, καθώς και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών αναμένεται να απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο υπουργείο Οικονομικών και στο ΤΧΣ τα στελέχη της τρόικας τις επόμενες ημέρες.
 

Αύριο Πέμπτη τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, στην ΤτΕ  και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπου θα γίνει μια αποτίμηση της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου και θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τις επικείμενες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, αλλά και η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Ακόμη, θα εξετασθούν στο υπουργείο Οικονομικών ζητήματα που σχετίζονται με τα κυβερνητικά πλάνα για την αναδιάρθρωση δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων και οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Για το τελευταίο μάλιστα  θέμα θα υπάρξουν συναντήσεις τόσο με τη ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τόσο στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και στη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας μέσω της ανταλλαγής των warrants που κατέχουν οι επενδυτές τους με τις μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ έχει δεχθεί προτάσεις (κυρίως από τράπεζες) για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η διαδικασία, ωστόσο στις συζητήσεις του Ταμείου με την τρόικα θα δοθεί βάρος και στο χρόνο που θα πρέπει να γίνουν οι δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants.

Αυτό διότι εάν οι δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants προηγηθούν των stress test της ΕΚΤ εγκυμονεί ο κίνδυνος οι μετέχοντες στην ανταλλαγή να βρεθούν  εγκλωβισμένοι – εάν τα πιστωτικά ιδρύματα χρειαστούν τελικά μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση- και να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ α) του να τοποθετήσουν χρήματα στις αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να μη μειωθεί το ποσοστό της επένδυσής τους, β) να απέχουν από τις αυξήσεις και να υποστούν απίσχνανση (dilution).

Τέλος, ΤΧΣ και τρόικα θα εξετάσουν την αναθεώρηση των πλαισίων συνεργασίας (Relationship Framework Agreements) των συστημικών τραπεζών με το Ταμείο. Στη βάση αυτή θα εξετασθεί η δυνατότητα το Ταμείο να διατηρήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας στις στρατηγικές και άλλες αποφάσεις των τραπεζών ακόμη και εάν η συμμετοχή του σε μια τράπεζα υποχωρήσει κάτω του 33,4%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν και αυτή η πρόβλεψη εμπεριέχεται στον καταστατικό νόμο του ΤΧΣ η τρόικα δεν αναμένεται να τη δεχθεί, αφενός διότι είναι αντίθεση στη κοινοτική νομοθεσία, αφετέρου διότι στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank το Δημόσιο δεν ακολούθησε τη συγκεκριμένη οδό.

Σημειώνεται πως σήμερα στις 7 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει συγκαλέσει συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό αντικείμενο τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Θανάσης Κουκάκης


 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr