Στο μέσο περίπου της δυτικής ακτογραμμής της Άνδρου, που συνδυάζει ως γνωστόν με μοναδικό τρόπο το βραχώδες κυκλαδίτικο τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται το Μπατσί, το σπουδαιότερο θέρετρο του νησιού, τόπος πραγματικής αναψυχής.

Ο γραφικός οικισμός με την ιδιαίτερα ικανοποιητική τουριστική υποδομή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες) απλώνεται αμφιθεατρικά γύρω από τον
ομώνυμο όρμο με το λιμάνι (εδώ δένουν αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη) και την υπέροχη αμμουδερή παραλία.

Οι παραθεριστές μπορούν ακόμη να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας στο Στιβάρι και στην Αγία Μαρίνα, γειτονικές παραλίες.

Πέρα, όμως, από το ίδιο το Μπατσί, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή, καθώς σε αυτήν εντοπίζονται δύο από τα γνωστότερα αξιοθέατα ολόκληρης της Άνδρου, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής και ο αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής.

Η μονή της Ζωοδόχου Πηγής («Αγίας», κατά τους Ανδριώτες) είναι χτισμένη στη θέση «Kαψορράχη»,
7,5 χλμ Β από το Μπατσί. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή από τον οικουμενικό πατριάρχη
Τιμόθεο Β’ το 1612. Το σύγχρονο μοναστηριακό συγκρότημα διαμορφώθηκε το
18ο αιώνα. Στη μονή με την εξαιρετική θέα φυλάσσονται η κάρα του Αγίου Τρύφωνος και εκκλησιαστικά
κειμήλια.

Εξάλλου, νότια από το Μπατσί, στο λόφο της Υψηλής, βρίσκεται ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Στο πάνω μέρος του λόφου εκτείνονται τα ερείπια οικισμού των Γεωμετρικών Χρόνων (10ος-8ος αιώνας π.Χ.). Την κορυφή του λόφου καταλαμβάνει η ακρόπολη, όπου συνεχίστηκε η ζωή από τον 7ο αιώνα π.Χ. Ο
μεγαρόσχημος ναός (αφιερωμένος ίσως στη Δήμητρα και την Κόρη), στο
κέντρο περίπου της ακρόπολης, χρονολογείται στους Αρχαϊκούς Χρόνους (6ος
αιώνας π.Χ.).

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Μπατσί, την ευρύτερη περιοχή και όλους τους άλλους οικισμούς της Άνδρου (χάρτης, αξιοθέατα, παραλίες, καταλύματα, χρήσιμες πληροφορίες κ.λπ.).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο