Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντονες αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Έντονες αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Τις έντονες αντιδράσεις εμπόρων, βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας αλλά και της Αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ.Κορκίδης εξέφρασε πικρία και απογοήτευση για την εξέλιξη που είχε το θέμα, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γερ.Γιακουμάτος υποστήριξε πως ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Απρίλιο αφού ολοκληρώθηκε η προβλεφθείσα διαβούλευση.

Τις έντονες αντιδράσεις εμπόρων, βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας αλλά και της Αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης παραιτήθηκε από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με την απόφαση της κυβέρνησης.

«Επειδή πλέον η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε υπομονή, από την πλευρά των μικρομεσαίων και των εμπόρων, θεώρησα ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να παραιτηθώ, για να μπορώ και πιο ελεύθερα να εκφράζομαι και να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου. Επειδή ανήκω στο χώρο της ΝΔ, καταλαβαίνετε ότι οι απαιτήσεις μου από τη ΝΔ είναι πολύ περισσότερες» δήλωσε στον Βήμα 99,5.

«Αυτό που ζητάμε και προτείναμε ήταν πολύ δίκαιο: να νομιμοποιηθεί αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας και είναι να είναι όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού ανοιχτά όλα τα καταστήματα, σε όλα τα νησιά, έως τις 12 το βράδυ» συνέχισε, επισημαίνοντας:

«Αντί λοιπόν να νομιμοποιήσουμε το άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 9 το βράδυ στα νησιά, κοιτάμε να νομοθετήσουμε τη λειτουργία 11 με 6 τις Κυριακές. Υπάρχουν εμμονές συγκεκριμένων συμφερόντων. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το εμπόριο σ’ αυτές τις 4-5 ή 10 μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν κάνει κάποιες σοβαρές επενδύσεις και δεν το αμφισβητώ, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο θα κλείσουν τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί μίλησε και την Τρίτη ο κ. Κορκίδης, δηλώνοντας στον Σκάι πως νιώθει «πικρία και απογοήτευση για την εξέλιξη που είχε το θέμα των Κυριακών». Επανέλαβε, επίσης, ότι «αφού το ΔΝΤ μπορεί να ρυθμίζει την ελληνική αγορά, δεν είχε κανένα νόημα για μένα η παραμονή μου».

Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Κορκίδη να παραιτηθεί από την Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσε στο Mega: «Ο κ. Κορκίδης όταν κατέβηκε υποψήφιος ήξερε το νόμο. Ήξερε τις περιοχές. Είχε ψηφιστεί. Και τι τώρα το ανακάλυψε; Το ήξερε. Δεν είναι κάτι καινούργιο».

Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για δική του απόφαση, αλλά εφαρμόζει τον νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, αφού ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση. Επανέλαβε, επίσης, ότι πρόκειται για πιλοτικό μέτρο που θα ισχύσει ώς τις 15 Μαρτίου 2015 και εν συνεχεία θα αξιολογηθεί εκ νέου.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όπως η Φ.Πατριανάκου και ο Μ.Κασσής που διαφωνούν, να τον επισκεφτούν στο γραφείο του για να συζητήσουν το θέμα.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Μιχάλης Κασσής έκανε λόγο για «υποτέλεια» προς την τρόικα που «πρέπει να σταματήσει», επισημαίνοντας ότι δεν ξέρει «τι συμφέροντα εξυπηρετούνται» με το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του ο βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε πως ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του μέτρου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε όλη τη χώρα.

«Η κυβερνητική αυτή απόφαση για κατάργηση της ‘Κυριακής-αργίας’ ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες. Ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας έτσι και την ανεργία» τόνισε, σημειώνοντας:

«Αυτά που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους για να ψωνίσουν, δεν είναι οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας και του σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεών τους, που επέφερε και συνεχίζει να τους επιφέρει η εφαρμογή των συνεχιζόμενων μνημονίων της καταστροφής».

ΚΚΕ: Μεγαλύτερη η εκμετάλλευση των εργαζομένων

«Με την υπουργική απόφαση για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε ορισμένες περιοχές που τις χαρακτηρίζουν τουριστικές, η κυβέρνηση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, προχωράει σε ένα ακόμα βήμα στην πορεία για την οριστική κατάργηση της αργίας της Κυριακής παντού» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ εκτιμάει ότι «η δήθεν πιλοτική εφαρμογή για τις τουριστικές περιοχές είναι φτηνός ελιγμός για να περάσει η κατάργηση με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις και για να διευκολύνει τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές που συνεχίζουν να στηρίζουν τη μερική κατάργηση της αργίας της Κυριακής».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών και στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους» και καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόδιο να ακολουθήσουν τη μόνη επιλογή που έχουν: «Να δυναμώσουν τις οργανώσεις τους, να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους και να οργανώσουν τους κοινούς αγώνες για την απόκρουση των σχεδιασμών κυβέρνησης και μονοπωλίων, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και του δικαιώματος στη δουλειά».

ΔΗΜΑΡ: Πλήττονται τα εργασιακά δικαιώματα

«Η απόφαση της κυβέρνησης για λειτουργία όλων των καταστημάτων σε 10 περιοχές και τις 52 Κυριακές του χρόνου λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων εργαζομένων» υποστήριξε σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας:

«Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί η κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση και η κίνηση της αγοράς, πόσο μάλλον όταν στις τουριστικές περιοχές ισχύουν ούτως ή άλλως ειδικές ρυθμίσεις, με αποφάσεις των ίδιων των εμπορικών συλλόγων».

Α.Α.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024