Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στους πάσχοντες από περιφερική αρτηριακή νόσο
Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάδισης λόγω περιφερικής αρτηριακής νόσου ενδεχομένως να μπορούν να βελτιώσουν λιγάκι την απόσταση και την ταχύτητα βάδισης τρώγοντας απλώς μαύρη σοκολάτα.
Οι ηλικιωμένοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα βάδισης λόγω περιφερικής αρτηριακής νόσου ενδεχομένως να μπορούν να βελτιώσουν λιγάκι την απόσταση και την ταχύτητα βάδισης τρώγοντας απλώς μαύρη σοκολάτα.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές που δημοσίευσαν μικρή μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Σαπιένζα στη Ρώμη, με επικεφαλής τον Δρ Λορέντζο Λοφρέντο, υποστηρίζει ότι οι πάσχοντες περιφερική αρτηριακή νόσο όταν τρώνε μαύρη σοκολάτα μπορούν να περπατήσουν για περισσότερη ώρα και μεγαλύτερη απόσταση, συγκριτικά με άτομα που τρώνε σοκολάτα γάλακτος.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο τους, οι πολυφαινόλες που περιέχει εν αφθονία η μαύρη σοκολάτα εν αντιθέσει με την γάλακτος, ενδεχομένως να είναι υπεύθυνες για την παρατηρούμενη βελτίωση.
Περίπου ένα στα πέντε άτομα άνω των 70 ετών στις δυτικές χώρες πάσχει από περιφερική αρτηριακή νόσο, η οποία αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ερευνητές λοιπόν έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 14 άνδρες και έξι γυναίκες σχεδόν 70 ετών και τους ζήτησαν να περπατήσουν σε διάδρομο γυμναστικής για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν. Ο διάδρομος είχε ρυθμιστεί στα 2,2 μίλια ανά ώρα και σε κλίση 12%.
Οι συμμετέχοντες με τυχαία επιλογή μπορούσαν να καταναλώσουν, είτε μια μαύρη, είτε σοκολάτα γάλακτος, και μετά από δύο ώρες να επαναλάβουν τη δοκιμασία.
Ο χρόνος και η απόσταση που περπάτησαν δεν άλλαξαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δοκιμασίας για όσους έφαγαν σοκολάτα γάλακτος. Όσοι όμως είχαν φάει μαύρη σοκολάτα ήταν σε θέση να περπατήσουν 17 δευτερόλεπτα περισσότερο και 39 βήματα μακρύτερα, συγκριτικά με την πρώτη δοκιμασία.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης το είδος του αερίου στο αίμα τους που είχε σχετιστεί με την βελτίωση της αιματικής ροής και διαπίστωσαν ότι ήταν υψηλότερο σε εκείνους που είχαν φάει μαύρη σοκολάτα, συγκριτικά με την σοκολάτα γάλακτος.
Ο Δρ Λοφρέντο σημειώνει ότι, «η μελέτη θα πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και με μεγαλύτερη ποσότητα μαύρης σοκολάτας. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν και άλλα συστατικά εκτός από τις πολυφαινόλες, συντελούν στην βελτίωση της κινητικότητας των πασχόντων από περιφερική αρτηριακή νόσο».
Γενικά πάντως, οι πάσχοντες από τη νόσο συμβουλεύονται να αλλάξουν τρόπο ζωής, σταματώντας το κάπνισμα και τρώγοντας πιο υγιεινά. Επίσης είναι καλό να γυμνάζονται και να τηρούν την φαρμακευτική τους αγωγή. Η χειρουργική αντιμετώπιση της περιφερική αρτηριακής νόσου με bypass είναι συνήθως η τελευταία λύση που επιλέγεται.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442