Πλάτωνα και ελληνική ιστορία διδάσκονται εκατοντάδες ξένοι μαθητές
«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες γύρω μας. Σε χώρες της Αφρικής ή της Νοτιας Αμερικής συγκινητικές μαρτυρίες ανθρώπων δηλώνουν πως κάποτε έπεσε στα χέρια τους βιβλίο του Ευρυπίδη ή του Ομήρου και ανοίγοντάς το τους εισήγαγε σε έναν νέο κόσμο», είπε η Εφη Τσιότσιου, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, για το πρόγραμμα […]
«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες γύρω μας. Σε χώρες της Αφρικής ή της Νοτιας Αμερικής συγκινητικές μαρτυρίες ανθρώπων δηλώνουν πως κάποτε έπεσε στα χέρια τους βιβλίο του Ευρυπίδη ή του Ομήρου και ανοίγοντάς το τους εισήγαγε σε έναν νέο κόσμο», είπε η Εφη Τσιότσιου, γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα, για το πρόγραμμα των θερινών σχολείων.
Tα θερινά σχολεία λειτουργούν αυτό το καλοκαίρι για τρίτη συνεχή χρονιά, φιλοξενώντας στην Αθήνα μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από την Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Ασία.
Η δράση: «Θερινά Σχολεία για Έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών σχολείων και μαθητές σχολείων Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας» υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Οι δρόμοι της γνώσης και των καινοτόμων ιδεών» από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση – ΑΜΚΕ, σε συνεργασία με το Κοινωφελές ίδρυμα ΑΣ Ωνάσης και σε σύμπραξη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Με το βλέμμα στραμμένο στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και στην ανάδειξη της Αθήνας η Έφη Τσότσιου μίλησε για τα θερινά σχολεία που από το 2012 ανοίγουν την αγκαλιά τους σε 190 μαθητές μέσα από ένα εξερευνητικό ταξίδι στη γνώση.
Ο εξοβελισμός των ανθρωπιστικών σπουδών και η στείρα εξειδίκευση ήταν στοιχεία που έδωσαν «πάτημα» στη διοργάνωση αυτού του προγράμματος, που υλοποιείται για τελευταία χρονιά με μαθητές από τέσσερις ηπείρους.
Τα Θερινά Σχολεία διαρκούν έναν μήνα τον χρόνο και χωρίζονται σε δύο κύκλους φιλοξενίας, διάρκειας δεκαπέντε ημερών ο καθένας. Επιχειρούν να μυήσουν τους μαθητές στην «καρδιά» της ελληνικής ιστορίας, αλλά και να τους εντάξουν στην κοσμοθεωρία της σύγχρονης Ελλάδας. Στην προγραμματική «σκακιέρα» εκτός από την ιστορία έχει θέση και η λογοτεχνία, το θέατρο και η φιλοσοφία.
Έχοντας ως επιδίωξη την απομάκρυνση της εκπαιδευτικής στειρότητας, τα θερινά σχολεία λειτουργούν ως «μαία» της εποικοδομητικής μάθησης που με πρωτότυπο τρόπο εντάσσει έλληνες και ξένους μαθητές στον καλλιτεχνικό και επιστημονικό χώρο. Παράλληλα, το πρόγραμμα εντάσσει τους μαθητές στους κόλπους της σωκρατικής και πλατωνικής σκέψης.
«Είμαι βέβαιη πως τα παιδιά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»
«Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την αίσθηση που έχει το Ίδρυμα να νιώθει την ελληνικότητα ως οικουμενική κατάσταση. Λειτουργούμε με προγράμματα που ενισχύουν την ελληνικότητα και εμπνεόμαστε από τη φράση του Ισοκράτη που λέει ότι ‘Έλληνες ονομάζονται εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την καταγωγή», ανέφερε η Εφη Τσιότσιου.
Παράλληλα, σημείωσε πως μέσα στους στόχους του προγράμματος είναι τα παιδιά «να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», ενώ με αισιοδοξία δήλωσε: «Είμαι βέβαιη πως τα παιδιά που πέρασαν από τα θερινά σχολεία θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»
Το 2014 φιλοξενούνται 70 μαθητές
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή σχολείων από τον Έβρο και τη Νέα Υόρκη. Το 75% του προγράμματος το καλύπτει το ΕΣΠΑ, ενώ το ίδρυμα Ωνάση αναλαμβάνει την υλικοτεχνική δομή και οργάνωση. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κινούνται από 14 έως 17 ετών με το υπουργείο παιδείας να έχει άμεση σχέση με το πρόγραμμα, καθώς όπως είπε η Εφη Τσιότσιου, «εκείνο έκανε την πρόσκληση».
Το 2014, στους δύο κύκλους φιλοξενίας των θερινών σχολείων φιλοξενούνται 70 μαθητές από: το Instituto de Ensenanza Secundaria «ALBA LONGA» από τη Γρανάδα της Ισπανίας, το «Adelaide High School Principal» από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας, «Yu Xin School» (Attached to the Capital Normal University) από το Πεκίνο της Κίνας, το «Francis Lewis High School» από τη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α και από το Γενικό Λύκειο Φερών Έβρου από την Ελλάδα.
Όσον αφορά στα ελληνικά σχολεία, το πρώτο κριτήριο επιλογής είναι να προέρχονται από την περιφέρεια, μακριά από την Αθήνα, στη συνέχεια να έχουν επιδείξει δράσεις στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού ή πρωτοβουλίες με σημαντική συμμετοχή των παιδιών και των εκπαιδευτικών του σχολείου σε σημαντικές εξωσχολικές δραστηριότητες.
Για τα σχολεία του εξωτερικού, το πρώτο κριτήριο είναι η γεωγραφική διασπορά, στη συνέχεια η επιλογή στρέφεται προς τα σχολεία που ακολουθούν ένα πρόγραμμα κλασικών σπουδών, όπου διδάσκονται αρχαία ελληνικά και τέλος στις δραστηριότητες των σχολείων που προσπαθούν να εντρυφήσουν σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
«Χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα»
«Το πρόγραμμα ανοίγει τα μάτια. Τα παιδιά μπορούν να δουν την Ελλάδα του παρελθόντος, τη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά και την Ελλάδα του μέλλοντος. Εκτιμούν τη διαφορετική γλώσσα, κάνουν φιλίες, ενώ το πρόγραμμα τους βοηθά να καταλάβουν πώς εξαπλώθηκε ο ελληνικός πολιτισμός», ανέφερε η Δήμητρα Ροζακλής, καθηγήτρια του «Adelaide High School» της Αυστραλίας.
«Η Ελλάδα μας τα έχει δώσει όλα» σημείωσε με τη σειρά της στα ελληνικά η καθηγήτρια Μαρία Λόπεζ από το «Alba Longa high school» της Ισπανίας. Παράλληλα, δίνοντας βάση στη σημασία του προγράμματος όσον αφορά στην ελληνική κουλτούρα ανέφερε : «Ταξιδέψαμε στην ελληνική ζωή, μάθαμε τα ήθη και τα έθιμα, τα παιδιά γνώρισαν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα».
«Ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα»
Όταν η «σκυτάλη» πέρασε στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, η μικρή Κλειώ Γεωργιάδη, ελληνίδα που ζει στην Αυστραλία, είπε :« Όταν έμαθα ότι θα πήγαινα στην Ελλάδα ήμουν πάρα πολύ χαρούμενη. Είδα το γράμμα και φώναξα από τη χαρά μου».
Από την άλλη πλευρά, o Αντώνης Παντελής, έλληνας μετανάστης που ζει στην Αυστραλία, μιλώντας για την Αθήνα έκανε λόγο για μια πόλη σαφώς διαφορετική από εκείνη που ζει, με την φασαρία και τα «πολλά μέσα μεταφοράς» να αφήνουν ένα διαφορετικό στίγμα. «Οι Έλληνες δεν είναι πάντα συνεπείς με τους κώδικες οδικές συμπεριφοράς», είπε, παράλληλα, ο Αντώνης.
Η ισπανίδα μαθήτρια, Κριστίνα Τορνάλβο, μίλησε για μια ενδιαφέρουσα εμπειρία με την Ελλάδα να «παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ισπανία».
Μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται φέτος, η Εφη Τσιότσιου άφησε, όμως, ανοιχτό το «παράθυρο» της συνέχειας, λέγοντας « Ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα. Σκεφτόμαστε εκπαιδευτικούς τρόπους συνέχισης της προσπάθειας. Θα είμαστε σύντομα με νέα».