Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτα μέτρα της ΕΕ για τη ρευστότητα του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος

Έκτακτα μέτρα της ΕΕ για τη ρευστότητα του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος

Γραμμή πίστωσης 3,3 δισ. λεβ προς τη Βουλγαρία ενέκρινε η Κομισιόν, μετά από αίτημα της ίδιας της Σόφιας, η οποία βλέπει το τραπεζικό της σύστημα να πλήττεται από κρίση εμπιστοσύνης. Η ΕΕ υπογράμμισε ότι το μέτρο είναι προληπτικό και ότι το βουλγαρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «καλά κεφαλαιοποιημένο». Ωστόσο, η έφοδος για αναλήψεις από την Fibank συνεχίζεται τη Δευτέρα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους καταθέτες.

Γραμμή πίστωσης 3,3 δισ. λεβ προς τη Βουλγαρία ενέκρινε η Κομισιόν, μετά από αίτημα της ίδιας της Σόφιας, η οποία βλέπει το τραπεζικό της σύστημα να πλήττεται από κρίση εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, η έφοδος για αναλήψεις από την Fibank συνεχίζεται τη Δευτέρα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους καταθέτες.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι το έκτακτο μέτρο θα διασφαλίσει την απαραίτητη ρεύστοτητα, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο είναι προληπτικό και ότι το βουλγαρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι «καλά κεφαλαιοποιημένο».

Η Κομισιόν «κατέληξε πως η γραμμή πίστωσης είναι αναλογική και αντίστοιχη της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες».

Το βουλγαρικό σύστημα, τόνισε η Κομισιόν, «είναι καλά κεφαλαιοποιημένο, έχει υψηλό επίπεδο ρευστότητας σε σύγκριση με τις όμοιες χώρες της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η Βουλγαρία ζήτησε αυτό το μέτρο για προληπτικούς λόγους».

Τις προηγούμενες ημέρες, οι καταθέτες στην Corpbank και την First Investment Bank -που έχουν την τρίτη και την τέταρτη θέση στο βουλγαρικό τραπεζικό τοπίο- έκαναν έφοδο για να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, φοβούμενοι για την αστάθειά τους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η πολιτική ηγεσία της χώρας και η Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν σε εκστρατεία καθησυχασμού των πολιτών, υπογραμμίζοντας πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και μιλούν για «συντονισμένη επίθεση».

Ο πρόεδρος της χώρας, μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς των βουλγαρικών κομμάτων, υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τραπεζική κρίση, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης και εγκληματική επίθεση».

Από την πρώτη έφοδο στην Corpbank, οι βουλγαρικές αρχές έχουν συλλάβει πέντε άτομα (εκ των οποίων το ένα έχει απελευθερωθεί) για διασπορά ψευδών πληροφοριών με τυχαία αποστολή μηνυμάτων σε καταθέτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024