Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσάρτηση του Κιρκούκ στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν

Προσάρτηση του Κιρκούκ στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν

«Περιμέναμε δέκα χρόνια το δημοψήφισμα. Τώρα έχει τελειώσει» λέει ο Μασούντ Μπαρζανί τονίζοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή μετά την πλήρη ανάληψη του ελέγχου του Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ από τις κουρδικές δυνάμεις λόγω της αποχώρησης του ιρακινού στρατού μπροστά στην επέλαση των τζιχαντιστών. Η προσάρτηση έρχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ ως ανάχωμα στην προέλαση της ISIS.

«Περιμέναμε δέκα χρόνια το δημοψήφισμα. Τώρα έχει τελειώσει» λέει ο Μασούντ Μπαρζανί διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή μετά την πλήρη ανάληψη του ελέγχου του Κιρκούκ και άλλων διαφιλονικούμενων περιοχών στο βόρειο Ιράκ από τις κουρδικές δυνάμεις λόγω της αποχώρησης του ιρακινού στρατού μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών.

Η προσάρτηση του Κιρκούκ στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν έρχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας -από σιίτες, σουνίτες και κούρδους- ως ανάχωμα στην προέλαση των σουνιτών ισλαμιστών της οργάνωσης Σουνιτικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι οι Κούρδοι «είχαν επιδείξει μέχρι τώρα υπομονή».

«Κάναμε υπομονή δέκα χρόνια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να λύσουμε τα προβλήματα αυτών των περιοχών. Υπήρχαν ιρακινές δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές, στη συνέχεια υπήρξε ένα κενό ασφαλείας και οι πεσμεργκά ήρθαν να κλείσουν το κενό. Τώρα το θέμα έληξε» δήλωσε.

Οι κουρδικές δυνάμεις, πεσμεργκά, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ και γύρω χωριά στις 12 Ιουνίου αφότου οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις τράπηκαν σε φυγή μπροστά στην προέλαση των ισλαμιστών μαχητών. Οι διαφιλονικούμενες περιοχές στις οποίες αναφέρεται ο Μπαρζανί εκτείνονται από τη μεθόριο μεταξύ του Ιράκ και το Ιράν ως τα σύνορα με τη Συρία.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ πραγματοποίησε την Παρασκευή επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν και συζήτησε με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής σχετικά με την προέλαση των ισλαμιστών και την κατάσταση των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κουρδιστάν εξαιτίας των μαχών.

Βάσει του Άρθρου 140 του ιρακινού Συντάγματος που καταρτίστηκε το 2005, δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ, θα καθοριζόταν μέσω δημοψηφίσματος το καθεστώς του Κιρκούκ και χωριών στις επαρχίες Νινευή, Ντιγιάλα και Σαλαχεντίν που διεκδικούν αμφότερες η κεντρική κυβέρνηση και οι αρχές του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Ωστόσο, η ψηφοφορία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε λόγω αστάθειας στις περισσότερες από τις διαφιλονικούμενες περιοχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024