Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφος εμπιστοσύνης στην πολωνική κυβέρνηση παρά το σκάνδαλο υποκλοπών

Ψήφος εμπιστοσύνης στην πολωνική κυβέρνηση παρά το σκάνδαλο υποκλοπών

Την ψήφο εμπιστοσύνης του πολωνικού Κοινοβουλίου απέσπασε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ παρά το σκάνδαλο με την παράνομη ηχογράφηση συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, το οποίο έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και χρόνια.

Την ψήφο εμπιστοσύνης του πολωνικού Κοινοβουλίου απέσπασε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ παρά το σκάνδαλο με την παράνομη ηχογράφηση συνομιλιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων, το οποίο έχει πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη χώρα εδώ και χρόνια.

Την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ζήτησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ, μία εβδομάδα αφότου το περιοδικό Wprost άρχισε να φέρνει στο φως της δημοσιότητας σειρά ηχογραφημένων συνομιλιών που εκθέτουν βαρύτατα αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του κεντρικού τραπεζίτη και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Η ψήφος δόθηκε με 237 ψήφους υπέρ. Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 231 ψήφοι. Η Πλατφόρμα Πολιτών (PO) του Ντόναλντ Τουσκ και ο μικρότερος εταίρος τους στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, το Κόμμα των Χωρικών (PSL) διατηρούν την πλειοψηφία στη Βουλή με 235 βουλευτές.

«Χωρίς την εξουσιοδότηση αυτή δεν θα είμαι αποτελεσματικός, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διασαφηνίσει την υπόθεση των υποκλοπών με αποτελεσματικό και σίγουρο τρόπο ούτε να φροντίσει για τα συμφέροντα του κράτους» δήλωνε νωρίτερα ο Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας τη στιγμή που αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Η εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Μαλγκορζάτα Κντάβα-Μπλόνσκα είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα ότι πρώτα θα πρέπει να διευκρινιστούν τα γεγονότα γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προτού μπορέσει να γίνει συζήτηση για ανασχηματισμό.

Μιλώντας σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό η Κιντάβα-Μπλόνσκα είπε ότι το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος εξαρτάται από το αποτέλεσμα της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει ανασχηματισμός στο μέλλον, κυρίως αν υπάρξουν επιπτώσεις για κάποιους από τους αξιωματούχους που ακούγονται στις υποκλαπείσες συνομιλίες, όμως υπογράμμισε ότι πρέπει να προηγηθεί έρευνα.

Το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το πολωνικό περιοδικό Wprost άρχισε να δημοσιεύει αποσπάσματα από προσωπικές συνομιλίες μεταξύ προσωπικοτήτων της πολιτικής και της οικονομικής ζωής της χώρας, μεταξύ αυτών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπαρτλόμι Σιένκεβιτς, ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι.

Οι ηχογραφήσεις των συνομιλιών έγιναν σε τουλάχιστον δύο εστιατόρια της Βαρσοβίας.
Προς το παρόν δύο σομελιέ που εργάζονται σε εστιατόρια της Βαρσοβίας κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στις παράνομες ηχογραφήσεις συνομιλιών, ενώ άλλα δύο άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024