Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίμηνη προθεσμία σε όσους διεκδικούν παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν το 1989

Δίμηνη προθεσμία σε όσους διεκδικούν παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν το 1989

Δύο μήνες προθεσμία θα δοθεί σε όσους διεκδικούν αυτούσιες ή χρηματικές παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 1989 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδοση τους. Αν η προθεσμία παρέλθει θεωρούνται παραγεγραμμένες. Οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες θα παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών, οι δε αυτούσιες θα εκποιούνται υπέρ του Ταμείου.

Δύο μήνες προθεσμία θα δοθεί σε όσους διεκδικούν αυτούσιες ή χρηματικές παρακαταθήκες που συστάθηκαν πριν από τον Ιανουάριο του 1989 στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδοση της παρακαταθήκης. Αν η προθεσμία παρέλθει, οι παρακαταθήκες αυτές θεωρούνται παραγεγραμμένες. Οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες θα παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι δε αυτούσιες θα εκποιούνται υπέρ του Ταμείου.

Τις λεπτομέρειες για την αξιοποίηση αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών προ του 1989 ρυθμίζει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Στη συγκεκριμένη διαδικασία παραγραφής δεν θα υπαχθούν οι παρακαταθήκες που προέρχονται από αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την τροπολογία αντιμετωπίζεται το ζήτημα των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς από το 1878 έως σήμερα, μόνο μια φορά, το 1984, το Ταμείο προέβη στην κήρυξη ως αζήτητων των αυτούσιων παρακαταθηκών της περιόδου 1878- 1920.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες παρακαταθήκες, από το 1920 έως σήμερα να μην έχουν αξιοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τις αυτούσιες αλλά και τις ανεξόφλητες χρηματικές παρακαταθήκες που παραμένουν στο ταμείο από πολλών ετών.»

» Για πρώτη φορά στην ιστορία, πλέον των 100 ετών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανελήφθη από την κυβέρνηση η πρωτοβουλία καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησής και αξιοποίησής παρακαταθηκών που φυλάσσονται σε αυτό», ως αποτέλεσμα της ανάγκης για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στη διαχείριση μεγάλου αριθμού παρακαταθηκών που παραμένουν στο Ταμείο ήδη από τις αρχές του αιώνα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, στις 19 Δεκεμβρίου του 2013, συγκροτήθηκε πενταμελής Ειδική Επιτροπή, με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Βασικός σκοπός της Επιτροπής αυτής ήταν η καταγραφή και η κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών που βρίσκονται τόσο στην κεντρική όσο και σε περιφερειακές υπηρεσίες του Ταμείου.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και κατέθεσε το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου του 2014 υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες.

«Έβγαλε, όμως, και ορισμένα άλλα χρήσιμα συμπεράσματα. Σύμφωνα με αυτά, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η κήρυξη των αυτούσιων παρακαταθηκών ως αζήτητων και η παραγραφή τους απαιτεί εξέταση καθεμιάς παρακαταθήκης ξεχωριστά. Δεδομένου του όγκου των ανεξόφλητων παρακαταθηκών, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την εξέταση της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της παραγραφής. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του πορίσματος και προκειμένου να καταστεί δυνατή η αμεσότερη αξιοποίηση των κεφαλαίων παλαιών ανεξόφλητων παρακαταθηκών, λόγω του μεγάλου όγκου αυτών, προτείνεται μια εφάπαξ νομοθετική ρύθμιση» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή «προβλέπεται η παραγραφή, υπέρ του Ταμείου, όλων των ανεξόφλητων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών, πλην αυτών που αφορούν σε αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις, που έχουν συσταθεί προ 25ετίας, με την προηγούμενη τήρηση διαδικασιών δημοσιότητας προς ενημέρωση οποιουδήποτε τυχόν αξιώνει δικαιώματα επί αυτών.»

» Συγκεκριμένα, όλες οι ανεξόφλητες αυτούσιες και χρηματικές παρακαταθήκες, με εξαίρεση αυτές που αφορούν αποζημιώσεις δικαιούχων από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, που έχουν συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πριν την 01.01.1989, παραγράφονται υπέρ αυτού μετά την παρέλευση συγκεκριμένης προθεσμίας.»

Δίμηνη προθεσμία

Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του και σε δύο εφημερίδες πρόσκληση για να υποβάλουν αίτηση απόδοσής τους όσοι έχουν αποδεικτικά στοιχεία. Η πρόσκληση θα επαναληφθεί και μετά θα αρχίσει να «τρέχει» η δίμηνη προθεσμία. Η πρόσκληση θα αναρτηθεί και σε όλα τα καταστήματα του Ταμείου.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ «εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου, το Ταμείο δημοσιεύει, τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας των Αθηνών, πρόσκληση προς καθέναν που αξιώνει δικαιώματα επί αυτών των παρακαταθηκών, αυτούσιων και χρηματικών, να υποβάλει αίτηση προς το Ταμείο, μαζί με όλα τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση αποδεικτικά στοιχεία της αίτησής του, προς απόδοση σε αυτόν της παρακαταθήκης.»

» Η ίδια πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και αναρτάται σε όλα τα καταστήματα του Ταμείου.»

» Μετά την παρέλευση άπρακτης προθεσμίας δύο μηνών, από τη δεύτερη δημοσίευση στις εφημερίδες, οι μεν χρηματικές παρακαταθήκες παραγράφονται υπέρ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων οι δε αυτούσιες παρακαταθήκες παραγράφονται και εκποιούνται υπέρ του Ταμείου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024