Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βαγδάτη αιφνιδιαστικά ο Τζον Κέρι ζητώντας κυβέρνηση ενότητας

Στη Βαγδάτη αιφνιδιαστικά ο Τζον Κέρι ζητώντας κυβέρνηση ενότητας

Στην ιρακινή πρωτεύουσα έφτασε αιφνιδιαστικά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με φόντο την προέλαση των τζιχαντιστών στη χώρα, έχοντας μία ημέρα πριν καλέσει από το Κάιρο «σε υπέρβαση του σεκταρισμού και σχηματισμό μίας κυβέρνησης ενωμένης στην αποφασιστικότητα να λύσει τα προβλήματα της χώρας». Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και με ανώτατα πολιτικά στελέχη της σουνιτικής και κουρδικής κοινότητας.

Στην ιρακινή πρωτεύουσα έφτασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τη Δευτέρα, με φόντο την προέλαση των τζιχαντιστών στη χώρα, έχοντας μία ημέρα πριν καλέσει από το Κάιρο «σε υπέρβαση του σεκταρισμού και σχηματισμό μίας κυβέρνησης ενωμένης στην αποφασιστικότητα να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Ο Κέρι θα συναντηθεί με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι και με ανώτατα πολιτικά στελέχη της σουνιτικής και κουρδικής κοινότητας. Ιδιαίτερα η συνάντηση με τον Μαλίκι δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αφήσει να εννοηθεί ακόμη και ότι θα προτιμούσε παραίτησή του.

Σκοπός της επίσκεψης του Κέρι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή, είναι «να πιέσει την ιρακινή ηγεσία να σχηματίσει το συντομότερο δυνατόν μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των Ιρακινών».

Δεδομένο θεωρείται επίσης πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα συζητήσει επίσης και το ζήτημα της αμερικανικής συνδρομής στη μάχη κατά της ISIS, οι δυνάμεις της οποίας έχουν επεκταθεί επικίνδυνα και έχουν φτάσει να απειλούν ακόμη και την περιφέρεια της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση Μαλίκι είχε καλέσει μάλιστα την Ουάσινγκτον να την συνδράμει με αεροπορικές επιδρομές, κάτι για το οποίο δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση.

Πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι η προέλαση των τζιχαντιστών στο κεντρικό Ιράκ και γύρω από τη Βαγδάτη έχει επιβραδυνθεί, αλλά η πιο άμεση ανησυχία είναι ενδεχόμενη επίθεση στο σιιτικό τέμενος της Αλ Ασκάρι της Σαμάρα. Το τέμενος είχε γίνει στόχος καταστροφικής επίθεσης του 2006, η οποία είχε πυροδοτήσει οργή των σιιτών και είχε οξύνει τη σεκταριστική διαμάχη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024