Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τα ανοίγματα, οι διαφωνίες και οι 180 ψήφοι για τον Πρόεδρο

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ανοίγματα, οι διαφωνίες και οι 180 ψήφοι για τον Πρόεδρο

Άνοιγμα σε αντιμνημονιακές δυνάμεις όμορων πολιτικών χώρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διευρύνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την επιρροή του. Κομβικό σημείο στην ανασυγκρότηση του κόμματος φαίνεται να είναι η πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους.

Άνοιγμα σε αντιμνημονιακές δυνάμεις όμορων πολιτικών χώρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διευρύνει την επιρροή του.

Οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν με την έγκριση, με μεγάλη πλειοψήφια, της στρατηγικής της πλειοψηφίας για την πολιτική συμμαχιών, ενώ απορρίφθηκε η τροπολογία Λαφαζάνη.

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, κομβικό σημείο στην ανασυγκρότηση του κόμματος είναι η πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους.

Η πιθανή κοινοβουλευτική αναμέτρηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης επισπεύδει τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συμμαχιών, αφού οι εκτιμήσεις της ηγετικής ομάδας συντείνουν πως η προεδρική εκλογή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κλονιστεί η συγκυβέρνηση.

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι υπόθεση εβδομάδων ή και ημερών, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθούν εξελίξεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, σημείωσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγάλο σπίτι της Αριστεράς και να αντιστοιχηθούμε με τους εκατοντάδες χιλιάδες που ταλαντεύονται και τους ψηφοφόρους μας, ότι μπορούμε να δώσουμε προοπτική στον τόπο.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν είναι τεχνικό θέμα, αλλά πρωτίστως πολιτικό και πρόσθεσε ότι η αποτροπή εκλογής Προέδρου είναι σημαντική απόφαση που δεν μπορεί να γίνει σε κεντρικό και θεσμικό επίπεδο κορυφής, αλλά στη βάση πρωτοβουλιών, πολιτικών και κινηματικών.

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης

Σύμφωνα με το σχέδιο πολιτικής απόφασης, «τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο που θα αποτρέπουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις» αναφορά που παραπέμπει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «η προοδευτική αλλαγή στη χώρα δεν θα προέλθει από ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού, αλλά κυρίως στη βάση με τη συγκρότηση και ενεργοποίηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

Το σχέδιο πολιτικής απόφασης, που σε μεγάλο βαθμό απηχεί το πνεύμα της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφει όλα αυτά τα προβλήματα που έθεσαν οι ομιλητές και υπογραμμίζει τη βούληση του κόμματος για την αντιμετώπισή τους.

Μάλιστα, στο σχέδιο απόφασης έχει ενσωματωθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει, λόγω των ειδικών συνθηκών που διέρχεται η χώρα και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ, η ΠΓ και το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, έτσι ώστε το κόμμα να μπορεί να αντιμετωπίσει συλλογικά και θεσμικά οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.

Στελέχη της πλειοψηφίας σχολίαζαν το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας, λέγοντας: «έδειξε ότι η απήχηση της πρότασής μας για τις συμμαχίες είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που έχουμε στην ΚΕ».

«Μπορούμε και μόνοι μας, αλλά θέλουμε και άλλους, οι διαρροές προς Το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή μάς έδειξαν ότι χρειάζεται να είμαστε πιο εναλλακτικοί, πιο αντισυστημικοί» υπογράμμισε ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ για την συνεργασία με άλλα κόμματα εν όψει προεδρικής εκλογής, τόνισε: «πρέπει να μας κυνηγάνε, όχι να τους παρακαλάμε».

«Το ηθικό πλεονέκτημα είναι η κόκκινη γραμμή μας» τόνισε ο Πάνος Λάμπρου από την ΑΝΑΣΑ, ενώ εκτίμησε ότι το 27% των ευρωεκλογών δεν είναι «ταβάνι».

Κριτική σε όσους δεν θέλουν τη διεύρυνση άσκησαν άλλα στελέχη. Ο Νίκος Βούτσης αναρωτήθηκε: «Δεν φτάσαμε εδώ που φτάσαμε με ανοίγματα; Τι έγινε; Ρετάλια μαζέψαμε; Να τους διώξουμε; Να μείνουμε εμείς με τα βιογραφικά μας; Να μείνουμε μόνοι μας;»

Διαβάστε επίσης

      Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

      Sports in

      Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

      Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Πέμπτη 02 Μαϊου 2024