Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάντηση από το Φανάρι σε δημοσιεύματα για την εκλογή μητροπολίτη Ιωαννίνων

Απάντηση από το Φανάρι σε δημοσιεύματα για την εκλογή μητροπολίτη Ιωαννίνων

Την άποψη του Φαναρίου για όσα διαδραματίζονται στην Ιεραρχία της Εκκλησίας με αφορμή την επικείμενη εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων και το ψυχροπολεμικό κλίμα που φέρεται να προκάλεσε ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Την άποψη του Φαναρίου για όσα διαδραματίζονται στην Ιεραρχία της Εκκλησίας με αφορμή την επικείμενη εκλογή του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων και το ψυχροπολεμικό κλίμα που φέρεται να προκάλεσε ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Τη διαδοχή του μακαριστού Θεοκλήτου διεκδικούν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και εφημέριος του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, και ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός, που ζει χρόνια στην περιοχή, ενώ είναι κοσμήτορας της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας που λειτουργεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας Βελλάς και έχει την υποστήριξη του Φαναρίου.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων ανήκει στις λεγόμενες «Νέες Χώρες», τις περιοχές που παραχώρησε «επιτροπικώς» τη διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος το Φανάρι το 1928, διατήρησε όμως τα πνευματικά του δικαιώματα.

Στο ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται λόγος για «διαστρέβλωση» των γεγονότων από δημοσιεύματα που καθώς εμφανίστηκε ως παρέμβαση η επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου.

Ειδικότερα, το ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Εξ αφορμής προσφάτων δημοσιευμάτων εις τον Ελληνικόν Τύπον και το Διαδίκτυον εν σχέσει προς την επικειμένην εκλογήν του νέου Μητροπολίτου Ιωαννίνων ανακοινούνται εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα ακόλουθα:

»1. Εντός του κρατούντος αδελφικού και φιλικού κλίματος εις τας σχέσεις μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου εξεφράσθη υπό του Παναγιωτάτου προς τον Μακαριώτατον και Ιεράρχας της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντηθέντας μετ᾿ Αυτού η επιθυμία και ευχή Του όπως εις τον ιστορικόν Θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων εκλεγή συγκεκριμένος κληρικός εγνωσμένης προσφοράς προς την Μητέρα Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά και την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον Μακαριώτατον προσωπικώς. Η τοιαύτη έκφρασις ευχής και επιθυμίας υπό του Παναγιωτάτου ενεφανίσθη υπό ωρισμένων Μέσων Ενημερώσεως ως «παρέμβασις» εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και απειλή κατά της αυτοκεφαλίας της, ως εάν επρόκειτο περί εντολής ή αξιώσεως. Η τοιαύτη διαστρέβλωσις των γεγονότων μόνον υπό εχθρών της ειρηνικής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών θα ημπορούσε να επινοηθή.

»2. Τα γραφέντα περί δήθεν αναμείξεως ή και ευθύνης ως προς το ανωτέρω θέμα του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Διευθυντού αυτού Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου τυγχάνουν ψευδή και ανυπόστατα. Το Γραφείον τούτο και ο Διευθυντής αυτού ουδεμίαν ανάμειξιν είχον εις το εν λόγω θέμα. Η απόδοσις ευθυνών εις τρίτους αποσκοπεί, προφανώς, εις την μείωσιν ή υποβάθμισιν της εκφρασθείσης Πατριαρχικής βουλήσεως, η οποία ανήκει αποκλειστικώς και μόνον εις τον Παναγιώτατον.

»3. Οιαδήποτε προσπάθεια φιμώσεως της Α.Θ. Παναγιότητος επί θεμάτων αφορώντων εις τας εν ταίς «Νέαις Χώραις» Ιεράς Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου διά της απειλής περί δήθεν δημιουργίας «κρίσεως» είναι απαράδεκτος. Εάν οιονδήποτε μέλος της Εκκλησίας ή τοπική αρχή έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν την ευχήν και επιθυμίαν των ως προς το πρόσωπον, το οποίον θα εκλεγή εις την Μητρόπολίν των, πολλώ μάλλον αποτελεί τούτο δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, «δικαιουμένου και τούτου υποδεικνύειν υποψηφίους» διά τας εν λόγω Ιεράς Μητροπόλεις, κατά την Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Πράξιν του 1928, της οποίας τους Όρους απεδέχθη και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 23η Ιουνίου 2014
Εκ της Αρχιγραμματείας
της Αγίας και Ιεράς Συνόδου»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024