Συμφωνία Μέρκελ-SPD για Γιούνκερ στην Κομισιόν, Σουλτς στην Ευρωβουλή
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνης του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνης του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εάν ο Σουλτς, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία του Σώματος «τότε οι Γερμανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα τον στηρίξουν», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον εσθονό πρωθυπουργό Τάαβι Ρόιβας.
Με τη συμφωνία αυτή ο Σουλτς αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το κόμμα του επιθυμεί την επανεκλογή του Σουλτς στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες που περιλαμβάνει τη στήριξη, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η εκλογή του Γιούνκερ στην Επιτροπή και του Σουλτς (στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους» είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο του περιοδικού Spiegel.
«Επαφίεται πλέον στην Άνγκελα Μέρκελ να πείσει» τα μέλη του κόμματός της, πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό άξονα Γιούνκερ/Σουλτς απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» συνέχισε ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας ότι ο Σουλτς θα πρέπει να εκλεγεί πριν από τον Γιούνκερ.
Σε αντάλλαγμα, το SPD δεν θα διεκδικήσει τη θέση του Επιτρόπου της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά θα δεχτεί έναν Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιο.
Ο νυν Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι και πάλι ο Επίτροπος της Γερμανίας, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι τα καθήκοντα που θα του ανατεθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Η γεωπολιτική ανακατεύει την τράπουλα της Formula 1
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7 του Τραμ
- Παγκόσμια επιφυλακή για χολέρα και Mpox
- Επενδυτικό «ριμπάουντ» από τα private equity: Το NBA Europe προ των πυλών
- Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας απαγγέλλει κατηγορίες για επίθεση με βόμβα σε μέλος του Νέου IRA
- Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον στολίσκο «Global Sumud Flotilla»
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ 32-33: Προβάδισμα τίτλου η «Ένωση», έσπασε την έδρα
- Γκέρντα Τάρο: Ο Ρόμπερτ Κάπα κι ένας έρωτας μέσα στον πόλεμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442