Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Πρόοδος για τα πυρηνικά, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

Ιράν: Πρόοδος για τα πυρηνικά, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

Οι βασικές διαφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο τέλος του πέμπτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη. Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώθηκε, πάντως, πρόοδος. H EE δηλώνει ότι οι δύο πλευρές άρχισαν να συντάσσουν ένα κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα συζητηθεί στον επόμενο γύρο συνομιλιών που ξεκινά στις 2 Ιουλίου. Το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις προηγούμενων συμφωνιών, σύμφωνα με έκθεση της ΙΑΕΑ.

Οι βασικές διαφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο τέλος του πέμπτου γύρου των συνομιλιών στη Γενεύη. Ο ίδιος δήλωσε ότι σημειώθηκε, πάντως, πρόοδος.

«Ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει τις διαφωνίες για τα μεγάλα θέματα. Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι βασικές διαφορές παραμένουν» είπε ο Ζαρίφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί τις υπερβολικές απαιτήσεις της Ομάδας των 5 + 1. «Η άλλη πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει τις υπερβολικές απαιτήσεις της. Το Ιράν δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις απαιτήσεις» είπε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον είπε ότι η Ομάδα των Έξι και το Ιράν άρχισαν να συντάσσουν το κείμενο μιας πιθανής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά όλη την εβδομάδα για να αναπτύξουμε στοιχεία που μπορούμε να συζητήσουμε στον επόμενο γύρο στη Βιέννη, που ξεκινά στις 2 Ιουλίου» είπε ο Μάικλ Μαν.

«Παρουσιάσαμε ο ένας στον άλλο μια σειρά ιδεών σε μία ποικιλία θεμάτων και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης (ενός κειμένου)» είπε.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να κάνει τα βήματα που είναι απαραίτητα για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι πυρηνικές βλέψεις της είναι ειρηνικές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βιέννη.

Η υφυπουργός Εξωτερικού Γουέντι Σέρμαν είπε ότι ο πέμπτος γύρος συνομιλιών δεν κατέληξε σε προσχέδιο συμφωνίας, αν και τόνισε ότι υπάρχει ένα «κείμενο εργασίας» που έχει πολλές «παρενθέσεις» εξαιτίας των διαφωνιών που απομένουν.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οι έξι δυνάμεις παραμένουν ενωμένες στην απαίτησή τους να μειώσει η Τεχεράνη τον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης.

Διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία θα συναντηθούν στις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μελλοντικές συνομιλίες.

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου, αν και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία.

ΙΑΕΑ: Τηρεί τις δεσμεύσεις το Ιράν

Το Ιράν εξουδετέρωσε όλο το ευαίσθητο απόθεμα εμπλουτισμένου αέριου ουρανίου, μετά τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει η Ομάδα των Έξι και η Τεχεράνη, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που είδε την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση της IAEA δείχνει ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του να μειώσει τις δραστηριότητες του πυρηνικού τους προγράμματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024