Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Εκβιασμός η απόφαση για τα funds, δεν θα χρεοκοπήσουμε

Αργεντινή: Εκβιασμός η απόφαση για τα funds, δεν θα χρεοκοπήσουμε

Αρνείται η Αργεντινή να «υποκύψει στον εκβιασμό», όπως τον χαρακτηρίζει η πρόεδρός της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, για πλήρη αποπληρωμή σε δύο κερδοσκοπικά fund μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει έφεση επί της υπόθεσης. «Η Αργεντινή θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν θα αθετήσει τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους της» τονίζει το Μπουένος Άιρες.

Αρνείται η Αργεντινή να «υποκύψει στον εκβιασμό», όπως τον χαρακτηρίζει η πρόεδρός της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, για πλήρη αποπληρωμή σε δύο κερδοσκοπικά fund μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει έφεση επί της υπόθεσης.

Μερικές ώρες μετά την απόφαση, η πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε για εκβιασμό από τα δύο fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν πληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων που είχαν αγοράσει.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν διπλό πλήγμα: Όχι μόνο δέχθηκε πως η Αργεντινή έχει υποχρέωση να αποπληρώσει 1,3 δισ. ευρώ στα δύο fund -το NML Capital, που έχει τη φήμη «όρνιου», και το Aurelius CM- αλλά έκρινε και ότι τα fund μπορούν να πάρουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία του αργεντινικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες.

Το τελευταίο μπορεί να γίνει εφαλτήριο για μπλόκο στη διαδικασία αποπληρωμής αργεντινού χρέους. Οι επόμενες πληρωμές πρέπει να γίνουν στις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες.

«Η Αργεντινή έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, αλλά ως πρόεδρος της χώρας δεν μπορώ να την υποβάλω σε αυτόν τον εκβιασμό» είπε η Κίρσνερ.

«Η Αργεντινή θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν θα αθετήσει τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους της» τόνισε.

Έδωσε μάλιστα εντολή στο οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πληρωμή των επόμενων δόσεων της 30ής Ιουνίου ύψους 900 εκατ. δολαρίων.

«Είναι απαράδεκτο, αλλά και αδύνατο για μια χώρα να διαθέσει το 50% των αποθεμάτων της για μια και μόνο πληρωμή με την πιθανότητα το υπόλοιπο 92% των πιστωτών που αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση να βρει έναν άλλο δικαστή που θα αποφασίσει ότι και εκείνο έχει τα ίδια δικαιώματα» τόνισε η πρόεδρος.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», αλλά και στη συμφωνία με την ισπανική Repsol για την εθνικοποίηση της YPF, η Φερνάντες υπογράμμισε: «Η Αργεντινή έχει αποδείξει τη βούλησή της να διαπραγματεύεται.

» Στόχος μας είναι να πληρώσουμε γιατί είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δεν χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς χρηματοδότησης για να συνεχίζει να βουλιάζει στο χρέος.»

Πάντως, η ίδια δεν θέλησε να μιλήσει ανοικτά για το τι ακριβώς πρόκειται να κάνει η χώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024