Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προτάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για διαιτησία και δανεικούς

Οι προτάσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για διαιτησία και δανεικούς

Μια πλήρη πρόταση με αναλυτικά στοιχεία κατέθεσε στη συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός στα δύο βασικά θέματα συζήτησης, τη διαιτησία και τους δανεικούς. Το «τριφύλλι» που εκπροσωπήθηκε από τη νομική σύμβουλο της ΠΑΕ, Αθηνά Μπαλωμένου και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος, Αλκη Παπαντωνίου και Φώτη Λούντζη, πρότεινε για τη διαιτησία να οριστεί νέα ΚΕΔ με πενταμελή σύνθεση και ένα ξένο ελεγκτικό όργανο που θα εποπτεύει και θα βαθμολογεί. Όσο για το ζήτημα των δανεικών, η θέση της ΠΑΕ αναφέρει ότι κάθε ομάδας θα πρέπει να μπορεί να δώσει μέχρι έξι ποδοσφαιριστές και και σίγουρα όχι πάνω από δύο ανά ομάδα.

Μια πλήρη πρόταση με αναλυτικά στοιχεία κατέθεσε στη συνεδρίαση της Σούπερ Λιγκ την Πέμπτη ο Παναθηναϊκός στα δύο βασικά θέματα συζήτησης, τη διαιτησία και τους δανεικούς. Το «τριφύλλι» που εκπροσωπήθηκε από τη νομική σύμβουλο της ΠΑΕ, Αθηνά Μπαλωμένου και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος, Αλκη Παπαντωνίου και Φώτη Λούντζη, πρότεινε για τη διαιτησία να οριστεί νέα ΚΕΔ με πενταμελή σύνθεση και ένα ξένο ελεγκτικό όργανο που θα εποπτεύει και θα βαθμολογεί. Όσο για το ζήτημα των δανεικών, η θέση της ΠΑΕ αναφέρει ότι κάθε ομάδας θα πρέπει να μπορεί να δώσει μέχρι έξι ποδοσφαιριστές και και σίγουρα όχι πάνω από δύο ανά ομάδα.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις από το power point που παρουσίασε η ΠΑΕ…

Περιληπτικά οι προτάσεις του Παναθηναϊκού:

ΘΕΜΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο Παναθηναϊκός θεωρεί πως η η πρόταση για αρχιδιαιτητή είναι προσχηματική, καθώς είναι μη υλοποιήσιμη και αποτελεί δυσφήμηση εκτός συνόρων για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύουν στην «πράσινη» ΠΑΕ πως είναι προσχηματική, καθώς ο αρχιδιαιτητής δεν γίνεται να μην έχει σχέση με την ΚΕΔ και την Λίγκα. Αυτός που ορίζει δεν μπορεί να ελέγξει αντικειμενικά το πως απέδωσαν αυτοί που ο ίδιος όρισε. Άρα ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο.

Να υπάρχει η ΚΕΔ να ορίζει και να υπάρχει και ένα ανεξάρτητο όργανο που θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία και θα είναι δεσμευτική η γνώμη του.Το «τριφύλλι» προτείνει τη διατήρηση της ΚΕΔ αλλά με αλλαγή στον τρόπο σύνθεσής της κατά τα εξής: Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΠΟ και τον κανονισμό που επίσης έχει ψηφιστεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να μην ορίζεται από το ΔΣ της ΕΠΟ αλλά να εκλέγεται από το ΔΣ με πλειοψηφία ¾.

Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι εξ οφίτσιο (χωρίς εκλογή) ο εκάστοτε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών. Σημειώνεται ότι στο καταστατικό που πέρασε η ΕΠΟ η Πανελλήνια Ενωση Διαιτητών αποτελεί πλέον μέλος της ομοσπονδίας. Αρα έχουμε δύο από τα πέντε μέλη. Τα άλλα τρία; Το ένα να ορίζεται μετά από πρόταση της Σούπερ Λιγκ που θα ληφθεί από τα ¾ επί του συνόλου των μελών και να παύεται με την ίδια πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σεζόν αν κριθεί σκόπιμο. Το ίδιο θα ισχύει και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλην της Λίγκας.

Στη διαδικασία θα πρέπει από την πενταμελή επιτροπή να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία μέλη: Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο αρμόδιος κάθε κατηγορίας. Επίσης, το ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει θα είναι ένας ξένος. Ένα ανεξάρτητο στέλεχος που θα προσληφθεί με διετή σύμβαση (η οποία θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να λυθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ειλημμένη απόφαση από αυξημένη πλειοψηφία) από την ΕΠΟ και θα ονομάζεται ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ.

Θα βλέπει και θα ελέγχει όλα τα ματς, θα αξιολογεί και θα ελέγχει τις εκθέσεις των παρατηρητών και η δική του έκθεση θα είναι δεσμευτική για την ΚΕΔ και ως προς τυχόν κυρώσεις που θα προτείνει. Περαιτέρω κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου θα έχει το δικαίωμα να συντάξει εισήγηση προς την ΚΕΔ ζητώντας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου τόσο σε διαιτητές όσο και σε παρατηρητές. Στο τέλος δε της περιόδου θα συντάσσει απολογιστική έκθεση βαθμολογώντας διαιτητές και παρατηρητές. Ακόμη προτείναμε την αναβάθμιση της ΚΕΔ και του τμήματος Διαιτησίας υποδεικνύοντας ως χρήσιμο υπόδειγμα προς μελέτη τον αντίστοιχο ισπανικό φορέα. Να βρει χορηγό, να έχει ιστότοπο γενικότερα να υπάρχει πληροφόρηση και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ για όσα συμβαίνουν στα εσωτερικά της. Προτείναμε τέλος σε ένα παιχνίδι κάθε αγωνιστικής να συμμετέχουν πέντε διαιτητές. Μετά την κλήρωση όλων των αγωνιστικών θα επιλεχθούν και οι αγώνες αυτοί. Εξαιρούνται τα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες που τερμάτισαν στις πρώτες πέντε θέσεις τηςβαθμολογίας και στα οποία θα υπάρχουν πάντα πέντε διαιτητές. Η επιλογή θα γίνεται με μεικτό σύσυτημα κλήρωσης ορισμού.

ΘΕΜΑ ΔΑΝΕΙΚΩΝ

Όσον αφορά τους δανεικούς, ο Παναθηναϊκός περιέγραψε τι γίνεται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου. Στην συνέχεια έκανε τις δικές του προτάσεις:

«Σε άλλα προηγμένα πρωταθλήματα η απουσία σχετικών περιορισμών οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη ισχύουν κανονισμοί που δίνουν αυξημένα κίνητρα στις ομάδες να αναπτύξουν δικούς τους ποδοσφαιριστές και άρα να περιορίσουν τον δανεισμό. Στην Bundesliga π.χ. υποχρεωτικά κάθε ομάδα πρέπει να έχει στο δυναμικό της το ελάχιστο 8 γηγενείς ποδοσφαιριστές, οι μισοί εκ των οποίων θα πρέπει να προέρχονται από την Ακαδημία της. Επίσης, υπάρχουν πρωταθλήματα τα οποία δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής θέματα αξιοπιστίας ή αλλοίωσης της ανταγωνιστικής ισορροπίας της διοργάνωσης εξαιτίας του υπερβολικού δανεισμού. Κατά την περασμένη περίοδο στην Ολλανδία, για πρώτη φορά η τροφοδοσία δανεικών ποδοσφαιριστών από μια ομάδα προς μια άλλη απασχόλησε τόσο τον Τύπο όσο εν τέλει και την ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Η Vitesse η οποία 2 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος βρισκόταν στην 4η θέση, είχε στο δυναμικό της 4 δανεικούς από την Chelsea και 1 από την Sporting CP.

Με βάση την ανωτέρω σταχυολόγηση και επιχειρηματολογία οι προτάσεις της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. ως βάση συζήτησης διαμορφώνονται ως εξής:

*Κάθε ομάδα της SL μπορεί να δηλώσει το μέγιστο 6 δανεικούς ποδοσφαιριστές.

*Μία ομάδα της SL δεν μπορεί να δηλώσει πάνω από 2 δανεικούς ποδοσφαιριστές από την ίδια ομάδα (εντός και εκτός της SL).

*Μία ομάδα της SL δεν μπορεί να δανείσει ποδοσφαιριστές σε πάνω από 2 ομάδες της SL.

*Απαγορεύεται ποδοσφαιριστής να παραχωρηθεί δανεικός από ομάδα της SL σε ομάδα της SL την ίδια μεταγραφική περίοδο κατά την οποία τα δικαιώματα του αποκτήθηκαν από την δανείστρια ομάδα.

*Μία ομάδα δεν μπορεί να δανείσει τον ίδιο ποδοσφαιριστή σε παραπάνω από μία ομάδα της SL κατά την διάρκεια της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

*Μέγιστη διάρκεια δανεισμού (1/3 του συμβολαίου με τη δανείζουσα)».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024