Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην ηγεσία της Αιγύπτου ο Σίσι κηρύσσοντας μάχη κατά της «τρομοκρατίας»

Στην ηγεσία της Αιγύπτου ο Σίσι κηρύσσοντας μάχη κατά της «τρομοκρατίας»

Τα καθήκοντα του προέδρου της Αιγύπτου ανέλαβε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή ενώπιον των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφότου ανέτρεψε τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι και ηγήθηκε της καταστολής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην πρώτη του ομιλία δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και διεμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία χαλαρότητα έναντι εκείνων που καταφεύγουν στη βία».

Τα καθήκοντα του προέδρου της Αιγύπτου ανέλαβε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ορκίστηκε την Κυριακή ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την τετραετή θητεία του.

Ο Αλ-Σίσι ήταν, ως στρατηγός, επικεφαλής της ανατροπής του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι πέρυσι το καλοκαίρι και κέρδισε με ισχυρή πλειοψηφία, αλλά με μεγάλη αποχή, στις εκλογές που διεξήχθησαν αφότου το Κάιρο κήρυξε πόλεμο στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Στην πρώτη του ομιλία στους Αιγύπτιους δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και η αποκατάσταση της ασφάλειας, και διεμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία χαλαρότητα έναντι εκείνων που καταφεύγουν στη βία».

«Το να ηττηθεί η τρομοκρατία και να αποκατασταθεί η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα στην ερχόμενη φάση» τόνισε ο Αλ-Σίσι. Είπε πως θα εργαστεί για τη «συμφιλίωση», αλλά όχι με όσους έχουν «αίμα στα χέρια τους».

Η ορκωμοσία έγινε στο κτίριο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έξω από το οποίο -όπως και σε αρκετά κομβικά σημεία στο Κάιρο- είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα. Η ημέρα της ορκωμοσίας κηρύχθηκε εθνική αργία (η Κυριακή είναι εργάσιμη στην Αίγυπτο).

Την εκλογή του Σίσι έχουν αναγνωρίσει, εκτός από τις γειτονικές χώρες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία, υπογραμμίζοντας την προθυμία να συνεργαστούν μαζί του με στόχο την οριστική έξοδο της Αιγύπτου από το πολιτικό αδιέξοδο.

Την Αθήνα αντιπροσώπευσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ άλλων ηγετών, παρών ήταν και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόεδρος του 97%, αλλά μόνο στους μισούς Αιγύπτιους

Το 97% με το οποίο εξελέγη ο Σίσι είναι σχετικά παραπλανητικό: Η προσέλευση στην κάλπη δεν έφτασε το 50%, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που έχουν τεθεί εκτός νόμου και τα ηγετικά τους στελέχη είναι στη φυλακή, είχαν μποϊκοτάρει την κάλπη.

Ο νυν πρόεδρος βρισκόταν πίσω από την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι τον περασμένο Ιούλιο (η εκλογή του οποίου το 2012 είχε γίνει με ελάχιστα μεγαλύτερη προσέλευση στις κάλπες). Η χώρα την οποία καλείται να βγάλει από το αδιέξοδο ο Σίσι φαίνεται ότι παραμένει εξίσου διχασμένη.

Τυπικά, ο Σίσι είχε γίνει υπουργός Άμυνας στην μεταβατική κυβέρνηση που ακολούθησε -παίρνοντας ενδιάμεσα τον τίτλο του στρατάρχη- αλλά ουσιαστικά κρατούσε τα ηνία στη χώρα από τον εξοβελισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων από την πολιτική σκηνή.

Η περίοδος που λήγει με την ανάληψη της προεδρίας από τον Σίσι είχε στιγματιστεί από επικρίσεις για την περιστολή ελευθεριών που αφορούσαν κυρίως τις συγκεντρώσεις. Όσον αφορά ειδικά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τέθηκαν εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση ενώ σε βάρος των ηγετικών στελεχών τους (του Μόρσι μη εξαιρουμένου) γίνονται δίκες για το ποτάμι αίματος που είχε χυθεί στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024