Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με αεροπορική επιδρομή στο Ντονέτσκ η επομένη των ουκρανικών εκλογών

Με αεροπορική επιδρομή στο Ντονέτσκ η επομένη των ουκρανικών εκλογών

Με πλήγματα μαχητικών και στρατιωτικά ελικόπτερα επιχείρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις εναντίον φιλορώσων ενόπλων που έχουν υπό τον έλεγχό τους τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που φέρνει στην προεδρία τον Πέτρο Ποροσκένκο. Την εκλογική διαδικασία της Κυριακής αναγνωρίζουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, «καλό νέο» η εκλογή τουαΠοροσένκο κατά το Βερολίνο, έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο δηλώνει και η Μόσχ 

Με πλήγματα μαχητικών και στρατιωτικά ελικόπτερα επιχείρησαν οι ουκρανικές δυνάμεις εναντίον φιλορώσων ενόπλων που έχουν υπό τον έλεγχό τους τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης που φέρνει στην προεδρία τον Πέτρο Ποροσκένκο. Την εκλογική διαδικασία της Κυριακής αναγνωρίζουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, «καλό νέο» η εκλογή του Ποροσένκο κατά το Βερολίνο, έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο δηλώνει και η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», με αεροπορική επιδρομή, εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που είχαν καταλάβει νωρίτερα το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, από την περιοχή του αεροδρομίου ακούγονταν πυρά, είχε υψωθεί μαύρος καπνός ενώ από πάνω περνούσαν μαχητικά. Ανταποκριτής του Associated Press είδε επίσης οχήματα του ουκρανικού στρατού να πηγαίνουν στην περιοχή του αεροδρομίου.

Αναγνώριση των προεδρικών εκλογών

Παράλληλα, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έβαλαν τη «βούλα» στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής, λέγοντας πως διενεργήθηκε ελεύθερα και δίκαια.

Ο επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κίεβο, Ζοάο Σοάρες, ανέφερε ότι οι εκλογές έγιναν «ως επί το πλείστον σε συμφωνία με τις διεθνείς δεσμεύσεις» και σημείωσε πως το Κίεβο πρέπει να λάβει έπαινο για την προσπάθειά του να στηθούν οι κάλπες και στις (ουσιαστικά εμπόλεμες) περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

Ενθαρρυντικό θεωρείται ότι και η Ρωσία δεν κινείται ανοικτά προς αμφισβήτηση της διαδικασίας. Η Μόσχα έδειξε την προθυμία της να συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, με το υπουργείο Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι «σέβεται» την εκλογική διαδικασία.

Η στάση της Μόσχας βρήκε θετική υποδοχή στην Ευρώπη. «Καλωσορίζουμε τις δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, καλώντας σε «περαιτέρω βήματα προς αυτήν την εποικοδομητική κατεύθυνση, με την άσκηση πίεσης [από τη Ρωσία] στους ενόπλους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση».

Ο Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης ότι η ίδια η εκλογική διαδικασία «συνιστά σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους τους Ουκρανούς». Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με το Βερολίνο επί παραδείγματι να χαρακτηρίζει, διά στόματος Μέρκελ, «καλό νέο» την επικράτηση του Ποροσένκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024