Στις 10 Ιουνίου εκλέγει η Κνεσέτ τον διάδοχο του Σιμόν Πέρες
Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, θα ψηφίσει την 10η Ιουνίου για να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του σώματος Γιούλι Έντελσταϊν.
Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ, θα ψηφίσει την 10η Ιουνίου για να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Σιμόν Πέρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του σώματος Γιούλι Έντελσταϊν.
Κάθε διεκδικητής του αξιώματος πρέπει να υποβάλει εγγράφως την υποψηφιότητά του, με τις μονογραφές τουλάχιστον 10 βουλευτών ως την 27η Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε ο Γιούλι Εντελσταϊν.
Στο Ισραήλ το αξίωμα του προέδρου έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα και οι κυριότερες εκτελεστικές εξουσίες βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού.
Ο Πέρες αναμένεται να αφήσει τα καθήκοντα που ασκούσε από το 2007 στα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν συμπληρώσει τα 91 του χρόνια.
Ο υπουργός Ενέργειας Σιλβάν Σαλόμ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Λικούντ (εθνικιστική δεξιά) είναι ένας από τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Πέρες. Ακόμη όμως δεν έχει υποβάλει επίσημα υποψηφιότητα.
Ο Σαλόμ είχε ανακριθεί στα τέλη Μαρτίου από την αστυνομία έχοντας κατηγορηθεί για αδίκημα σεξουαλικής φύσης από την πρώην γραμματέα του, η οποία εργαζόταν γι’ αυτόν όταν ήταν υπουργός Επιστημών.
Όμως η ισραηλινή δικαιοσύνη στις αρχές Μαΐου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις που αποδίδονται στον υπουργό είχαν τελεστεί πριν από 15 χρόνια κι έχουν πλέον παραγραφεί.
Ο βουλευτής των Εργατικών Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός πολλές φορές, θεωρείται ακόμη ένας υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Πέρες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
- H τέλεια ληστεία των 11 λεπτών – Κοσμήματα αξίας 4,5 εκατ. δια χειρός Ρενέ Λαλίκ
- Marfin: Ανώνυμη καταγγελία στο ελληνικό FBI η αφορμή για την ανάσυρση της δικογραφίας
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Μπόνγκα (pic)
- Ο Δένδιας, η δεξίωση του Γκιουλέρ στην Άγκυρα και η έννοια του «κόμπλεξ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)











































![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442