Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Νέο Γερμανικό Σινεμά: Πιο νέο από ποτέ»

«Νέο Γερμανικό Σινεμά: Πιο νέο από ποτέ»

...

Kluge, Herzog, Fassbinder, Schlöndorff, Reitz, Wenders, Sander, Syberberg και άλλους κορυφαίους σκηνοθέτες του νέου γερμανικού κινηματογράφου θα παρακολουθήσουμε στο Goethe-Institut Athen από τις 12 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου.
Δευτέρα 19/5: Ο φόβος τρώει τα σωθικά.

Η Ταινιοθήκη του Goethe Institit Athen διαθέτει δωρεάν 700 περίπου γερμανικές ταινίες της, από τις αρχές του κινηματογράφου μέχρι και τις πιο πρόσφατες παραγωγές, σε πολιτιστικούς και μορφωτικούς οργανισμούς σ’ ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη για μη εμπορικές προβολές. Επιπρόσθετα, προσφέρει βοήθεια σε έρευνες και στη διαμόρφωση προγραμμάτων και στηρίζει τις επαφές μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού κινηματογραφικού χώρου.

Θα τη βρείτε online στη διαδικτυακή πύλη του Goethe-Institut Ελλάδα www.goethe.de/hellas στο μενού «Πολιτισμός, Κινηματογράφος»: http://www.goethe.de/ins/gr/lp/kul/ang/fla/deindex.htm

Ο κινηματογραφικός ιστότοπος Flix επέλεξε και παρουσιάζει με σύγχρονη ματιά έργα της δεκαετίας του 1960 και 1970, με κριτήριο όχι μόνο τους δημιουργούς τους, που σφράγισαν με την κινηματογραφική τους τέχνη και την κοινωνικοπολιτική κριτική τους μια ολόκληρη εποχή, αλλά και το γεγονός ότι μέσα από αυτές μπορούμε να ανακαλύψουμε προβολές του σήμερα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 19/5/2014

Ο φόβος τρώει τα σωθικά (1973/74. 91´)
Μυθοπλασία

Σενάριο&Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder
Κάμερα: Jürgen Jürges
Ηθοποιοί: Brigitte Mira, El Hedi Ben Salem, Barbara Valentin, Irm Hermann, Elma Karlowa, Walter Sedlmayr, Hark Bohm, Rainer W. Fassbinder

Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας 1974 για την Καλύτερη Ερμηνεία Α’ Γυναικείου Ρόλου
Βραβείο FIPRESCI και Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών 1974

Η Emmi, μια κάπως ηλικιωμένη καθαρίστρια, ερωτεύεται και παντρεύεται τον κατά πολύ νεώτερό της Ali, γκασταρμπάιτερ από το Μαρόκο. Οι συγγενείς κι η γειτονιά της αντιδρούν αρνητικά μέχρις ότου ανακαλύψουν τη χρηστική αξία του ζευγαριού.

Ένα κοινωνικο-κριτικό μελόδραμα για τη μετανάστευση, το ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον εσωτερικό διχασμό, αλλά και μια ταινία «για την αγάπη που ουσιαστικά είναι κάτι το απίθανο, παρόλα αυτά όμως και μια κάποια πιθανότητα», όπως την ονόμαζε ο Fassbinder.

(Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Τετάρτη 21/5/2014

Η Γερμανία το φθινόπωρο (1978, 119´)
Ντοκιμαντέρ, Κινηματογραφικό δοκίμιο

Σενάριο: Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Rainer Werner Fassbinder, Alf Brustellin, Bernhard Sinkel, Katja Rupé, Hans Peter Cloos, Edgar Reitz, Heinrich Böll, Peter Steinbach
Σκηνοθεσία: Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Rainer Werner Fassbinder, Alf Brustellin, Bernhard Sinkel, Katja Rupé, Hans Peter Cloos, Edgar Reitz, Maximiliane Mainka, Peter Schub
Κάμερα: Jörg Schmidt-Reitwein, Michael Ballhaus, Jürgen Jürges, Bodo Kessler, Dietrich Lohmann, Colin Mounier
Ηθοποιοί: Hannelore Hoger, Helmut Griem, Katja Rupé, Vadim Glowna, Angela Winkler, Heinz Bennent, Mario Adorf, Manfred Zapatka, Enno Patalas

Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην ομάδα των δημιουργών για την ιδέα του εγχειρήματος

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας 1977: η RAF (Φράξια Ερυθρός Στρατός), το Μογκαντίσου, οι φυλακές του Σταμχάιμ, η δολοφονία του Hanns-Martin Schleyer.
Μια συλλογική ταινία που καταγράφει την συγκινησιακή ατμόσφαιρα αυτών των γεγονότων.

(Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Δευτέρα 26/5/2014

Η Αλίκη στις πόλεις (1974, 110´)
Μυθοπλασία

Σενάριο: Veith von Fürstenberg, Wim Wenders
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Κάμερα: Robby Müller
Ηθοποιοί: Rüdiger Vogler, Yella Rottländer, Lisa Kreuzer

Βραβείο των Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου

Στο αεροδρόμιο της Ν. Υόρκης ο Γερμανός ρεπόρτερ Philip γνωρίζει μια νεαρή Γερμανίδα και την οκτάχρονη κόρη της Alice. Περνάει μια βραδιά μαζί της και την επομένη το πρωί βρίσκει ένα σημείωμά της που τον παρακαλεί να πάρει την κόρη της μαζί του στο Άμστερνταμ, όπου εκείνη θα ερχόταν να τους συναντήσει λίγες μέρες αργότερα. Ο Philip και η Alice, αφού μάταια περίμεναν τη μητέρα στο Άμστερνταμ, ξεκινούν μαζί για τη Γερμανία, όπου ζει η γιαγιά της μικρής, χωρίς όμως να γνωρίζουν τη διεύθυνσή της. Στο περιπετειώδες ταξίδι τους στην περιοχή Ρούρ οι δυο συνοδοιπόροι πλησιάζουν σιωπηλά ο ένας τον άλλον, χωρίς πολλές κουβέντες, μόνον με κινήσεις και βλέμματα.

Τα πρόσωπα στο έργο του Wenders είναι μοναχικά, χωρίς πατρίδα. Αναζητούν πάντα τον κοινωνικό χώρο τους, τον δικό τους τόπο και βρίσκουν την ταυτότητά τους στην κίνηση (που είναι πάντα και εσωτερική) που δίνει τη δυνατότητα για συναντήσεις και για δημιουργία σχέσεων.

(Αγγλικά/Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Τετάρτη 28/5/2014

Ο υποκειμενικός παράγοντας (1980/81, 138´)
Μυθοπλασία

Σενάριο&Σκηνοθεσία: Helke Sander
Κάμερα: Martin Schäfer
Ηθοποιοί: Angelika Rommel, Nikolaus Dutsch, Dominik Bender, Lutz Weidlich, Hansjörg Frey, Klaus Trebes u.a.
I.S.D.A.P. Biennale, Βενετία 1981 (από τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών)

«Ποιες ήταν οι απαρχές του γυναικείου κινήματος;», «Πώς ήταν η ζωή σε μια κομούνα;» «Πώς διεξάγονταν οι συζητήσεις;». Με αφετηρία αυτά τα ερωτήματα και με την ιστορία της Anni που ζει με το παιδί της σε κοινόβιο, η ταινία ανασυνθέτει από την οπτική του 1980 τα γεγονότα της περιόδου 1967-1970. Τί θα είχε συμβεί, αν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν δράσει διαφορετικά ή και καθόλου; Ποια επίδραση έχει ο «υποκειμενικός παράγοντας», δηλαδή οι πράξεις των μεμονωμένων ατόμων στο σύνολο, στα γεγονότα των καιρών;

(Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

Δευτέρα 2/6/2014

Λουδοβίκος – Ρέκβιεμ για έναν παρθένο βασιλιά (1972, 134´)
Μυθοπλασία

Σενάριο&Σκηνοθεσία: Hans-Jürgen Syberberg
Κάμερα: Dietrich Lohmann
Ηθοποιοί: Harry Baer, Hanna Köhler, Ingrid Caven, Ursula Strätz, Peter Mohland, Peter Kern, Rudolf Waldemar Brehm
Μουσική: Richard Wagner

Χρυσό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας 1972 για το Καλύτερο Σενάριο και την Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους

Ένα κολάζ για τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Β΄ (1845-1886), αναμιγμένο με φολκλόρ κιτς των Άλπεων, κατοικημένο από σύγχρονους της τότε εποχής και μορφές άλλων καιρών, διανθισμένο με μυθολογικούς υπαινιγμούς και αλληγορίες, εμπλουτισμένο με εμφανίσεις άλλων ισχυρών υπό τη μουσική υπόκρουση συνθέσεων του Ρίχαρντ Βάγκνερ και σουξέ παραδοσιακής μουσικής.

«Λουδοβίκος – Ρέκβιεμ για έναν παρθένο βασιλιά» είναι το πρώτο μέρος της θρυλικής πλέον τριλογίας του Syberberg που συνεχίζεται με τον «Karl May»* και ολοκληρώνεται με το επτάωρο έργο «Χίτλερ, μια ταινία από τη Γερμανία».

(Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους)

*O«Karl May» θα προβληθεί στις 25/6 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

12 Μαΐου– 2 Ιουνίου 2014, 20:30
Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024