Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 27 Ιουνίου υπογράφεται η σύνδεση Μολδαβίας-ΕΕ

Στις 27 Ιουνίου υπογράφεται η σύνδεση Μολδαβίας-ΕΕ

Στις 27 Ιουνίου θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Στις 27 Ιουνίου θα υπογραφεί επισήμως η συμφωνία σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, απευθύνοντας προειδοποίηση για την άσκηση εξωτερικών πιέσεων, αναφερόμενος στη Μόσχα.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία, εν μέσω κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι προσβλέπει στην υποδοχή του πρωθυπουργού Γιούρι Λεάνκα στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης.

«Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική πίεση» προειδοποίησε ο Βαν Ρομπάι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας. «Και υποστηρίζουμε με αποφασιστικότητα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις της Μόσχας.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλεί την οργή της Ρωσίας, τη στιγμή που οι εντάσεις παραμένουν ισχυρές ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα, που κατηγορείται ότι υποθάλπει τις αποσχιστικές τάσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η συμφωνία σύνδεσης έχει ήδη μονογραφηθεί από τη Μολδαβία, όπως και από τη Γεωργία, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ουκρανία αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά δίνοντας το έναυσμα για την εξέγερση του Μαϊντάν.

Η Μολδαβία, που κατοικείται από ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η προσέγγιση με την ΕΕ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 διένεξη χωρίζει την ρουμανόφωνη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την ρωσόφωνη Υπερδνειστερία, η οποία κήρυξε την απόσχισή της από τη χώρα το 1990.

Μία σύντομη σύρραξη έφερε αντιμέτωπες τις δύο πλευρές από το 1991 έως το 1992. Οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας είχαν την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί ρώσους στρατιώτες στο έδαφός της, παρά την αντίδραση του Κισινάου. Η Υπερδνειστερία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι εξέφρασε στο τέλος Μαρτίου την ανησυχία του για ενδεχόμενη επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας στην Υπερδνειστερία, δεδομένης και της διατυπωμένης πρόθεσης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να εγγυηθεί «με οποιοδήποτε τίμημα» την ασφάλεια των ρωσόφωνων πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου επισήμανε ότι η Μολδαβία διατρέχει «διαρκείς κινδύνους ασφάλειας» εξαιτίας των σχέσεών του με τη Ρωσία και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επισπεύσουν την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε στις χώρες μέλη της ΕΕ να την επικυρώσουν πριν το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι νέες εντάσεις στην Ουκρανία να ωθήσουν τη Μόσχα να ενισχύσει τις πιέσεις επί της Μολδαβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024