Αφιερωμένη στην Ινομυαλγία είναι η 12η Μαΐου, με στόχο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό. Φέτος, για πρώτη φορά στις παγκόσμιες εκδηλώσεις συμμετέχει και η Ελλάδα μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου Ατόμων με Ινομυαλγία.

Αφιερωμένη στην Ινομυαλγία είναι η 12η Μαΐου, με στόχο να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό. Φέτος, για πρώτη φορά στις παγκόσμιες εκδηλώσεις συμμετέχει και η Ελλάδα μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου Ατόμων με Ινομυαλγία.

Σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου, ο σύλλογος διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση στο καφέ «Μύρτιλο» στο Νέο Ηράκλειο, δίπλα απο τον ΗΣΑΠ (28ης οκτωβριου 6) στις 18:00 μ.μ.

Η ινομυαλγία είναι μια μορφή ρευματισμού και πιο συγκεκριμένα εξωαρθρικού ρευματισμού καθώς αφορά πόνο στους μύες και όχι στις αρθρώσεις. Ο πάσχων από ινομυαλγία υποφέρει από διάχυτο μυοσκελετικό πόνο καθώς οι μύες, τένοντες και ινώδεις ιστοί παρουσιάζουν άλγος, που συνυπάρχει με κόπωση και διαταραχές ύπνου.

Ο πόνος της ινομυαλγίας μπορεί να εμφανισθεί ως άλγος, δυσκαμψία, πρήξιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθημα ηλεκτρισμού, κάψιμο, αδυναμία κ.ο.κ.

Παρουσιάζεται επίσης τοπικής ευαισθησία σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Στον ασθενή με ινομυαλγία, ο βαθύς ύπνος (στάδιο IV της nonREM), διακόπτεται από άλφα κύματα (RΕΜ φάση: κύματα αφύπνισης) με αποτέλεσμα το σώμα να μη χαλαρώνει και ο ύπνος να μην ανανεώνει.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν:

  • Δυσανεξία στο κρύο ή στη ζέστη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 
  • Διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών (μνήμη, λόγος, διανοητική διαύγεια) 
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ) 
  • Κεφαλαλγία Επώδυνα σύνδρομα μυοπεριτοναϊκού πόνου.

Το 1990, το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας καθιέρωσε τα διαγνωστικά κριτήρια της λεγόμενης «αόρατης» μέχρι τότε πάθησης, ως εξής:
– Ιστορικό διάχυτου άλγους, που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες, και αφορά και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος και στον αξονικό σκελετό
– Ύπαρξη 11 – 18 ευαίσθητων σημείων (tender points) όπου όποια πίεση βάρους 4 κιλών προκαλεί πόνο.

Να σημειωθεί ότι, η ινομυαλγία είναι μια πάθηση η οποία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς. Αυτό έχει ως συνέπεια, το άτομο να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό και/ή θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο. Ως εκ τούτου συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού λάβει τη σωστή διάγνωση.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr