Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η κυβερνητική σταθερότητα στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής

Η κυβερνητική σταθερότητα στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής

Το δίλημμα εάν το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην προεκλογική ρητορική, αφού η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν άλλαξε τη γραμμή των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που επιμένει ότι χωρίς ισχυρή «Ελιά» δεν μπορούν να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

Το δίλημμα εάν το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην προεκλογική ρητορική, αφού η συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με τον Ευ.Βενιζέλο δεν άλλαξε τη γραμμή των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της κυβερνητικής συνοχής και ενδεικτικά των προθέσεών του είναι τα όσα ανέφερε στην τηλεοπτική του συνέντευξη του βράδυ της Τρίτης.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως το διακύβευμα είναινα μην γυρίσει η χώρα στην περίοδο της κρίσης, ενώ παράλληλα δήλωσε βέβαιος πως η κυβερνητική συνεργασία δεν απειλείται. «Άντεξε στα δύσκολα. Να είστε σίγουρος ότι θα αντέξει και τώρα» υπογράμμισε.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα ως τέτοια, συνολικά» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης οι πολίτες αναγνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της κυβερνητικής συνοχής και ακριβώς αυτό το μήνυμα θα στείλουν στις 25 Μαΐου, στηρίζοντας την «Ελιά».

Το πρωί της Τετάρτης ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης ανέβασε τους τόνους, δηλώνοντας στο Mega ότι το κόμμα του θα σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση εάν η «Ελιά» δεν συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά. «Είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από την κυβέρνηση. Απαντάω με μεγάλη σοβαρότητα και σκέψη» είπε.

Επιπλέον, επιτέθηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «είναι υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση», καθώς όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση τροφοδοτούσε το κίνημα των «Αγανακτισμένων».

Με πιο ακραίο ύφος περιέγραψε το δίλημμα των εκλογών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Αν την Κυριακή το βράδυ των εκλογών θέλουν η Ελλάδα να είναι μια χώρα που θα υποστεί ό,τι έχουν υποστεί χώρες όπως η Ουκρανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής…».

Mιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σχολίασε κατ’ αρχήν τη δήλωση Γρηγοράκου: «Από ό,τι μου μεταφέρθηκε, η δήλωση δεν έγινε έτσι. Σε κάθε περίπτωση και δεν το κάνω ούτε για συναδέλφους μου στο ίδιο κόμμα, δεν θα κρίνω τις δηλώσεις αυτές.»

Σχετικά με την κυβερνητική σταθερότητα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα αντέξει. «Δεν πρόκειται να χαθεί η σταθερότητα. Αυτή είναι η πρώτη μου εκτίμηση. Οι εκλογές αυτές είναι για να εκλέξουμε εθνικούς αντιπροσώπους και να βγάλουμε κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Σκάι, διερωτήθηκε γιατί συνδέεται η κυβερνητική σταθερότητα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Εάν το διακύβευμα είναι η κυβέρνηση τετραετίας, γιατί πρέπει να γίνεται σύνδεση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Τους ίδιους βουλευτές θα έχει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και την επομένη των ευρωεκλογών» ανέφερε.

Κοινή γραμμή Βενιζέλου-Λοβέρδου

Tη γραμμή Βενιζέλου στηρίζει απόλυτα ο επικεφαλής της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, αφού ο ίδιος δήλωσε πως ήταν συνδιαμορφωτής της.

«Το έχουμε συναποφασίσει και είμαστε σύμφωνοι 100%. Το έχω πει και σε συνέντευξή μου και έχω ταυτιστεί απολύτως με αυτήν την πολιτική, την οποία, όταν συνδιαμορφώσαμε, είπαμε ότι δεν είναι δίλημμα, αλλά μια κατάδειξη στον Έλληνα πολίτη του πού οδηγεί η ψήφος του καθενός» δήλωσε στον Βήμα 99,5, σημειώνοντας:

«Όποιος θέλει, μας επιδοκιμάζει. Όποιος δεν θέλει το δίλημμα αυτό, κρίνει ενώπιον της κάλπης. Τα ίσως είναι ίσως. Καθένας σκέφτεται και σταθμίζει και ζυγίζει. Αλλά είναι απαράδεκτο η Ελιά, που είναι μια παράταξη που έχει ιστορία και έβαλε για κάποια χρόνια και πλάτη μόνη της απέναντι στην οικονομική κρίση, να τη χρησιμοποιεί ως ένα παιχνιδάκι, ως ένα παρακολούθημα, ως μία καβάντζα πολιτική για να κάνει τον αριστερό, το δημαγωγό ή τον λαϊκιστή ή τον έντονο κριτή».

«Τρομοκρατεί την κοινωνία»

Τέλος, σχολιάζοντας τη θέση που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε στον Real FM ότι πρόκειται για ένα δίλημμα που θέλει να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία και που μετακινεί ψηφοφόρους προς τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ».

Αννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024